De fijne dingen

22 maart 2022 Michelle de Koning

Wat was het heerlijk om bij het evenement van het Dutch Pastry Team te zijn. De deelnemers aan de Dutch Pastry Award hebben schitterende kunstwerken neergezet. Het thema was kunst en wat zij daarmee gemaakt hebben, voldeed daar helemaal aan. Mocht je het niet hebben gevolgd: kijk delen van de livestream nog eens terug, want achter elk showstuk en elke taart zit een prachtig verhaal.

Bij de wedstrijd om de beste bonbon was dat niet anders. Deelnemers leefden zich uit op de vorm die vorig jaar werd gelanceerd; van gestrande boten tot onderwaterleven en Japan, de bonbons kregen bijzondere verhalen en smaken mee. De winnares Marieke ten Have nam vervolgens de hele zaal voor zich in met haar mooie emotionele dankwoord gericht aan de vorig jaar overleden Richard Jansen. Op dat moment voelde volgens mij iedereen in de zaal hoe mooi het is onderdeel te zijn van een branche waar jong en oud met elkaar verbonden is door een prachtig vak.

Roger van Damme, in 2017 ‘Beste patissier van de wereld’, zegt in het interview (vanaf pagina 8) dat hij zijn dromen gerealiseerd heeft. Tegelijkertijd wordt hij enthousiast van een jonge lichting patissiers en ijsbereiders die weten waar ze mee bezig zijn en wat ze willen. “Het is een generatie met een meer technische achtergrond dan de onze, die ook veel invloeden uit andere landen meepikt en in andere sectoren het oor te luisteren legt.” De combinatie van oud en jong bevalt hem ook in zijn eigen team goed. “Doordat ik niet dag en nacht met het vak bezig ben, heb ik natuurlijk een achterstand op deze jonge carrièremensen. Maar gelukkig werk ik samen in een hecht team en kunnen we de ontwikkelingen wel bijhouden.”Ook signaleert hij ontwikkelingen op het gebied van patisserie, ijs en chocolade. Hij ziet ambacht terugkeren, specialisten ontstaan en veel ontwikkeling op het gebied van smaken. Een branche in beweging, fijn om te zien.

En om daarmee te besluiten: ook fijn om te zien is het enthousiasme rondom de Skills-finales die deze maand plaatsvinden. Jonge studenten gaan onder begeleiding van ervaren vakgenoten de strijd aan met elkaar om de mooiste producten te maken. En daarmee boulangerie en patisserie als mooi beroep neer te zetten voor een groot publiek. Zij kunnen steun van de hele branche gebruiken en als mooi visitekaartje fungeren. Fijn!

--

Michelle de Koning
Hoofdredacteur Food
michelledekoning@aleapublishers.nl

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?