Brood en banket bijna 20 procent duurder in eerste helft 2023

3 september 2023 Ron Duijkers Brecht Denil via Unsplash

Brood en andere bakkerijproducten hebben in de eerste zes maanden van dit jaar bijgedragen aan het hoog houden van de Nederlandse inflatie en het duurder worden van het Nederlandse voedingsmiddelenpakket. 

In de eerste helft van dit jaar is de inflatie in Nederland met 6,1 procent gestegen. In dezelfde periode vorig jaar steeg de inflatie nog met 8,2 procent. De dalende trend in de inflatie was niet zichtbaar in de prijsontwikkeling van het voedingsmiddelenmandje dat het CBS in dat verband maandelijks meet en dat voor ruim 11 procent meeweegt bij het bepalen van het totale inflatiecijfer. Voedingsmiddelen werden in de periode januari-juni dit jaar liefst  16,4 procent duurder tegen een prijsgroei van 7,4 procent in dezelfde periode in 2022. 

Kopgroep prijsstijgers

In de eerste helft van dit jaar is de gemiddelde prijs van brood in Nederland met 
19,5 procent gestegen. Overige bakkerijproducten als cake, taart, gebak, croissants en dergelijke werden in deze periode 19,7 procent duurder. Andere voedingsgroepen die in de eerste zes maanden van dit jaar bovengemiddeld in prijs stegen, waren melk, kaas en eieren (+24,1%), oliën en vetten (+21,6%), vis en schaal- en schelpdieren (+18,1%) en suiker/zoetwaren  (+16,9%). Fruit werd in de eerste helft van dit jaar veruit het minst duurder (8,5%).

Brood- en banketprijzen pieken

Terwijl de inflatie in de eerste zes maanden van dit jaar een lichtdalende trend laat zien, is dit bij brood en andere bakkerijproducten nauwelijks het geval. De prijs van brood piekte dit jaar in februari toen de prijs 21,7 procent boven die van februari een jaar eerder uitkwam. In de overige maanden bleven de prijsstijgingen dicht in de buurt van deze piek. In juni dit jaar steeg de broodprijs nog met 18,3 procent. De prijzen van banket en andere bakkerijproducten bereikten hun topontwikkeling in april dit jaar toen de prijzen met 20,7 procent stegen. Ook in de overige maanden in de eerste helft van dit jaar gingen de prijzen met een forse double-digit groei omhoog.

Bakkerijgerelateerde industrie

Zowel in de meelindustrie als in de brood- en banketbakkerijen gingen de afzetprijzen in de periode januari-juni dit jaar stevig omhoog. Vooral de meelindustrie viel op met een prijsstijging van 45,9 procent. In februari stegen de prijzen hier zelfs met 51,6 procent. De afzetprijzen van de brood- en banketbakkerijen gingen in de eerste helft van dit jaar gemiddeld met 17,3 procent omhoog. Ook hier gingen de prijzen in februari het meest omhoog (+18,8%). 

Altijd op de hoogte blijven?