Het gebeurt veel, maar je ziet het amper

11 oktober 2022

Eigenlijk doen we het allemaal en kunnen we niet zonder: lobbyen. Als een vergunning niet lijkt te lukken, zoeken we even contact met iemand die misschien kan helpen. Als een financiering niet rond lijkt te komen, zoeken we bij de bank iemand met de juiste ingangen. Je kunt het zo gek niet verzinnen, maar met lobbyen kan je veel bereiken.

Bij de NBOV lobbyen we ook heel veel. Directeur, beleidsmedewerker of voorzitter stemmen met elkaar af wie wat waar kan doen. Sommige dingen doen we samen met MKBNederland en voor andere onderwerpen werken we samen met verschillende brancheverenigingen.
Soms komt zo’n kleine lobby dan weer samen in een groter geheel, zoals de lobby voor de Opslag Duurzame Energie (ODE). Die begon met een aantal brancheverenigingen en werd uiteindelijk opgepakt door MKB-Nederland.
Het zijn lange trajecten die soms wel jaren duren. Als het lukt, krijgt het soms zelfs amper aandacht ondanks dat er veel tijd in is gestoken. Soms is het ook niet handig om naar buiten te brengen waar we mee bezig zijn. 
Belangen in Nederland liggen verschillend en onze branche is helaas niet zo groot dat politiek Den Haag daar echt van wakker zal liggen. Toch heeft onze branche een voordeel in de media. Als een bakker iets uitlegt, is dat vaak toch wat makkelijker toepasbaar voor de kijker dan als een bedrijf dat veel met staal werkt hetzelfde voor de camera gaat uitleggen. Er wordt in de lobby altijd goed over nagedacht wie de media te woord staat: past het onderwerp beter bij de directeur of voorzitter of misschien bij een lid? Denk recent aan bakkerij Van Heeswijk bij Nieuwsuur, waar zij vertelden over de enorm gestegen energiekosten.

Ook nu zijn we continu bezig met een lobby voor de enorme prijsstijgingen waar bakkers mee te maken hebben. Dit kost tijd en heeft veel uitleg nodig naar de betrokken partijen, maar hopelijk komt er dan een resultaat. Want dat er iets moet gebeuren, weten we allemaal.
Wist je trouwens dat we voor het ambacht de enige partij in de branche zijn met een lobby in Den Haag?

Altijd op de hoogte blijven?