Bakkerij draait door tijdens verbouwing

BIB 5-22 Verbouwing_foto Naomi Heidinga

Foto's: Naomi Heidinga

Het liefst hadden Sandra en Freek Hogenboom hun winkellocatie in Houten uitgebreid, om zowel de productie als verkoop op één locatie te doen. Dat ging echter niet, en dus kozen ze voor een alternatief. Ze kochten het gehele bedrijfspand dat ze deels huurden voor hun broodbakkerij en verdubbelden daarmee hun vloeroppervlak. Met deze uitbreiding kan het bedrijf weer jaren vooruit.

Toch staat de winkel in het Houtense winkelcentrum Castellum op nummer één. Daar gebeurt hét, voor Freek Hogenboom. “Ik wil het gros van mijn tijd in de winkel staan, want dat kun je niet uit handen geven. Je moet er zijn om te weten wat er speelt.” De productielocatie moet ook zonder zijn toezicht kunnen draaien. “Ik ga er elke ochtend langs, drink een kop koffie en kijk hoe alles verloopt in de productie. Daarna ga ik de rest van de dag naar de winkel.”

Een overzichtelijke, efficiënt ingerichte productielocatie, waar het prettig werken is. Dat stond op het verlanglijstje van Freek en Sandra. Zodat zij hun aandacht inderdaad vooral op de winkel kunnen richten. “Onze zaak is in de afgelopen jaren enorm gegroeid qua omzet. In eerste instantie kochten we het brood in, maar een aantal jaar geleden hebben we onze eigen broodbakkerij opgestart. In de winkel was daar geen plek voor. 900 meter verderop, op een bedrijventerrein, konden we een deel van een pand huren. We wilden in eerste instantie graag uitbreiden bij onze winkel, zodat we het broodbakken in onze winkel zouden kunnen doen. Er kwam een naastgelegen winkelpand vrij, dat leek me ideaal om bij onze winkel te trekken. Het plan was om een open bakkerij te maken, zodat de klant zicht heeft op het proces. Jammer genoeg had de eigenaar van het winkelcentrum er andere plannen mee.”

Automatisering

Toch wilden ze uitbreiden. “Op het bedrijventerrein huurden we een deel van een bedrijfspand, de rest van het gebouw werd door anderen gehuurd. Zij wilden weg en toen kwam de kans om dit pand te kopen.” Een prima oplossing om alsnog aan de benodigde extra vierkante meters te komen. Ze schakelden bakkerij adviesbureau TenBa BV in voor advies. “Wat betreft de machines was ik er snel uit,” aldus Hogenboom. “We deden voorheen alles nog met de hand, ook het zware werk. Arbo technisch was dat niet ideaal. Omdat we graag willen dat onze bakkers over tien jaar hier nog steeds met plezier werken, hebben we daarom voor meer automatisering gekozen. TenBa heeft ons met name geadviseerd over de inrichting, de bakkerijtechniek en installaties.”

BIB 5-22 Freek Hogenboom_foto Naomi Heidinga

Belangrijk voor Hogenboom was dat tijdens de werkzaamheden de bakkerij gewoon door zou kunnen draaien. “De winkel staat voorop, dus we wilden niet dat de levering in de winkel stil kwam te liggen.” Dat was de grootste uitdaging tijdens dit project. “Zo konden we bijvoorbeeld niet alles uit het pand halen om in één keer nieuwe vloeren aan te leggen,” vertelt Pieter Röling, bakkerij adviseur van TenBa. “We moesten tijdens productie bakkerijmachines verplaatsen, de vloer leggen en de machines vervolgens weer terugplaatsen.” Gelukkig dacht de aannemer mee. Voor de bouw maakten ze met name gebruik van partners uit de regio. “Dat is niet alleen qua duurzaamheid een winst, het is ook goedkoper en schakelt vaak sneller. Alleen voor de machines moet je soms wat verder weg kijken.” De kneedmachines en hefkieper komen van Interbake, de losse inventarissen van Beko Techniek.

Lift

Tijdens de verbouwing is het hele pand aangepakt. Er is gekozen voor nieuwe wanden, vloeren, plafonds en klimatisering. Miviko leverde het ventilatieplafond. “We hebben pvc tegels toegepast, die zijn gemaakt van een rubbergranulaat. Groot voordeel van deze tegels is dat je niet direct de hele vloer hoeft aan te leggen, dat kan in gedeeltes. Bovendien zijn ze direct belastbaar en ze zijn duurzaam.”

Voor de medewerkers zijn er een kleedruimten toegevoegd. Op de eerste etage zijn een kantoor, kantine, frituurruimte en chocolaterie gerealiseerd. “Vanwege het produceren op twee etages was een lift noodzakelijk. Deze was direct al plaats bepalend en er was eigenlijk maar één plek geschikt voor de lift. Die komt nu uit in de chocolaterie. Dat lijkt wellicht niet ideaal, maar in de praktijk is er prima mee te werken, zeker omdat die ruimte gebruikt kan worden voor expansie van de frituurruimte in de decembermaand.”

De silo’s, geleverd door Silowacht, zijn netjes weggewerkt in een loze ruimte op de etage. “Dat heeft de nodige hoofdbrekens gekost. De silo’s zijn als het ware weggestopt boven het plafond, maar ze moesten wel bevoorraad kunnen worden.” De banketbakkerij is vanuit de winkel verplaatst naar de productielocatie. “Het gaat alleen om de basisproductie. De afwerking doen we nog steeds in de winkel. De make off, het leuke deel, is daardoor voor de klanten zichtbaar.”

Verduurzamen

De nieuwe bakkerij is nagenoeg volledig elektrisch. De gehele klimatisering is elektrisch en er is een oplaadpunt voor elektrische voertuigen aangelegd. “We rijden met een elektrische bestelwagen.” Om het bedrijf verder te verduurzamen, wil Hogenboom in de toekomst graag zonnepanelen op het dak leggen. “Buiten de twee rotatie ovens runt het hele bedrijf nu op elektra. De ovens worden nog wel verwarmd met behulp van gas. Het waren nog vrij jonge ovens, zonde om deze nu al te vervangen.”

Fulltimejob

Hogenboom kijkt tevreden terug op het proces. “We hebben de verbouwing in twee delen opgeknipt en die weer gefaseerd. Een deel van mei tot de zomervakantie en een deel van de zomervakantie tot november. Al die tijd hebben we gewoon kunnen doordraaien. De frituurlijn was netjes op tijd klaar voor de feestdagen. Tijdens de verbouwing lijkt het voor het gevoel wel eens lang te duren, zeker voor de medewerkers. Voor hen is het vervelend wanneer ze werken in op een bouwterrein en er  telkens machines verplaatst moeten worden. Maar met het vooruitzicht op een gloednieuwe werkomgeving was dat voor iedereen goed vol te houden.”

De ondernemer had de verbouwing niet zonder TenBa willen doen. “Dat is wel een belangrijke tip voor andere bakkers,” aldus Hogenboom. “Denk niet te licht over een dergelijke verbouwing. Wanneer je het idee hebt dat je het er wel even naast kunt doen, kom je bedrogen uit. Er komt enorm veel bij kijken én het is eigenlijk een fulltime job. Daarom ben ik blij dat TenBa dat van ons heeft overgenomen. Ons bedrijf, waar we ons geld mee verdienen, kon tijdens de verbouwing gewoon door.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Bakkers in de media | Week 12-2023

Bakkers in de media | Week 12-2023

Geen doorstart voor Bakkerij Jonker, tarweprijs blijft dalen en Siemon de Jong stopt met taarten van Abel. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

NBC: broodconsumptie staat onder druk

NBC: broodconsumptie staat onder druk

Het dagelijks eten van brood staat onder druk, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Jaarlijks brengt het NBC de broodmarkt in kaart. Dit zijn de meest opvallende marktcijfers en ontwikkelingen van brood tot en met 2022.

Mkb-ondernemers kunnen vanaf 21 maart TEK aanvragen

Mkb-ondernemers kunnen vanaf 21 maart TEK aanvragen

Op 21 maart vanaf 9:00 uur opent de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). Tot en met 2 oktober kunnen mkb-ondernemers deze subsidie aanvragen.