Voor ondernemers met een eenmanszaak geldt vanaf 1 januari 2020 het nieuwe btw-identificatienummer. 1.3 miljoen ondernemers hebben het nieuwe btw-id ontvangen. De Belastingdienst geeft tips aan ondernemers die bezig zijn met de voorbereidingen.
1. Zet je nieuwe factuursjabloon klaar
Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari, dus zet je nieuwe factuursjabloon alvast klaar maar wacht nog met het gebruiken van deze factuur.
2. Het btw-nummer blijft in gebruik
Het huidige btw-nummer heet vanaf 1 januari 2020 omzetbelastingnummer. Dit nummer gebruikt de ondernemer voor de communicatie met de Belastingdienst en het doen van bijvoorbeeld aangiftes.
3.Let erop dat leveranciers het nieuwe btw-id gaan gebruiken.
4. Ondernemers die hun brief kwijtraken moeten zelf de Belastingtelefoon bellen voor een duplicaat van deze brief.
Privacy
Het nieuwe btw-id beschermt de privacy van ondernemers. Volgens de Belastingdienst zijn ondernemers daar blij mee. Zelfstandig trouwambtenaar Ilse de Zwart: “Stel je voor dat een crimineel je BSN-nummer achterhaalt via het btw-nummer. Dan zouden ze identiteitsfraude kunnen plegen”. Met het nieuwe btw-id is dat niet meer mogelijk.
Het nieuwe btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat, net als nu, bestaat uit een reeks van 14 tekens: NL – 9 cijfers – B 2 cijfers. De 9 cijfers in het btw-id verwijzen niet meer naar het BSN en de 2 cijfers vormen een willekeurig controlegetal. Ondernemers zijn verplicht het nieuwe btw-id vanaf 1 januari 2020 te vermelden op bijvoorbeeld facturen en hun website om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Het btw-id wordt ook gebruikt in het handelsverkeer binnen de EU en intracommunautaire transacties (export van Nederland naar andere EU landen). Zorg er dus ook voor dat je buitenlandse leveranciers voor 1 januari 2020 op de hoogte zijn van het nieuwe btw-id.
Btw-nummer voor andere rechtsvormen verandert niet
Ondernemers met bijvoorbeeld een VOF, maatschap of BV/NV krijgen geen nieuw btw-id. Hun btw-id is namelijk niet gekoppeld aan hun BSN, en wordt dus niet vervangen. Zij kunnen wel facturen ontvangen van ondernemers met een eenmanszaak waarop het nieuwe btw-id vermeld moet zijn.
Ga voor meer informatie over het nieuwe btw-id naar: belastingdienst.nl/btw-id.