Volwassenen met beperking ontvangen deelcertificaat voor horeca- en bakkerij-opleiding

Volwassenen met beperking ontvangen deelcertificaat voor horeca- en bakkerij-opleiding

CVO Vitant werkt samen met vzw Rotonde om een volwaardige basisopleiding horeca en bakkerij te geven aan volwassenen met een beperking. Dit schooljaar startte in de opleiding horeca en bakkerij een groep van veertien volwassenen met drie begeleiders. Deze groep heeft een deelcertificaat ontvangen.

Sinds september 2016 organiseert CVO Vitant als enig centrum in Vlaanderen een horeca-opleiding voor deze doelgroep. De groep volwassenen van vzw Rotonde leert zowel keuken-als zaalwerk. Sinds dit jaar is daar een bakkerij-opleiding bijgekomen. Het provinciaal volwassenenonderwijs draagt zo sinds jaren haar steentje bij tot inclusief onderwijs. 

Gelijke kansen

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: "Het provinciaal onderwijs heeft aandacht voor gelijke kansen. Het onderwijs speelt immers een belangrijke rol om mensen kansen te geven in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat onze cursisten zich niet laten hinderen door hun beperking, maar net door goed onderwijs hun mogelijkheden en talenten kunnen ontdekken en ten volle kunnen ontwikkelen."

In de basisopleidingen leren de cursisten de basisknepen van het keuken-, zaal en bakkerswerk. Zoals alle opleidingen in CVO Vitant, is ook deze opleiding zo beroepsgericht mogelijk opgevat. Zo baten deze cursisten een aantal keer de bistro van het centrum uit waarbij ze zowel koken als bedienen.

Opleiding 

“Deze opleiding past helemaal binnen de visie van CVO Vitant” vertelt Dirk De Wilde, adjunct-directeur van CVO Vitant. “Binnen de opleiding leren de begeleiders aan de cursisten dezelfde technieken en vaardigheden als in andere beginnerscursussen. Het verschil is dat er naast een chef nu ook enkele begeleiders mee in de keuken staan en het tempo lager ligt. Vzw Rotonde neemt elke week 3 begeleiders mee voor 14 cursisten. Zij volgen mee de lessen en leiden alles in goede banen.” Dirk sluit af met een leuk nieuwtje: “In oktober starten we ook een groep mode op."

 

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Online lesmethode FlexBase wordt vernieuwd en heet voortaan Flex

Online lesmethode FlexBase wordt vernieuwd en heet voortaan Flex

De online lesmethode voor studenten van bakkerijopleidingen FlexBase wordt vernieuwd. FoodBase werkt eraan zowel de app als desktopversie mooier, interactiever en functioneler te maken. Ook gaat FlexBase voortaan door het leven als Flex.

Veel belangstelling voor Open Huis Food Innovation Academy

Veel belangstelling voor Open Huis Food Innovation Academy

Afgelopen zaterdag 28 januari opende de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen de deuren. Ruim 200 belangstellenden bezochten het Open Huis waar foodbedrijven uit de regio Rijnmond zich samen met de praktijkopleidingen van Lentiz (operators), Albeda (bakkers) en Inholland (onderzoek) presenteerden.

Bakkerijstudenten geven broodles op basisschool tijdens Week van het Brood

Bakkerijstudenten geven broodles op basisschool tijdens Week van het Brood

Afgelopen week vierde Nederland de Week van het Brood, waarin volkorenbrood in de spotlight stond. Bakkerijstudenten van Friesland College en Bakery Sweets Center haakten hier op in met een speciale broodles voor de groepen 1, 2 en 3 van basisschool De Vosseburcht in Leeuwarden.