Van Appelbol tot Zeeuwse bolus

Van appelbol tot zeeuwse bolus

René Dings Gebakwoordenboek is een heerlijkheid om te lezen. “Ik vind het leuk om te bakken en ben ook dol op gebak. Maar ik houd vooral van taal, geschiedenis en opmerkelijke feitjes.” Die combinatie zorgt voor een lekker leesbaar boekje. Hij pretendeert niet volledig te zijn, hij maakte een selectie van “taarten, koeken en gebakjes die in Nederland veel gebakken, verkocht en gegeten worden”.

Ook laat hij duidelijk zien dat er over sommige herkomsten nog veel onduidelijkheid is. “Het verraste me hoe lastig de herkomst van sommige gebaksoorten te vinden is.” Dings kwam ook veel onzinverhalen tegen die op internet en sociale media klakkeloos werden overgenomen. Zelf ging hij voor dit boekje dan ook vooral op zoek in oude kookboeken, historische kranten en archieven. Zo vond Dings allerlei verschillende verhalen, soms wat bekender, soms wat onbekender, en vaak heel vermakelijk. Hoe Roald Dahl het – tot dan toe geheime – recept voor Arnhemse meisjes bekend maakte; hoe de chipolatataart – die alleen in Nederland op deze manier gemaakt wordt – zijn naam dankt aan uien en worstjes; dat de oorsprong van de donut in Nederland ligt; hoe kletskoppen hun naam mogelijk danken
aan een hoofdhuidziekte; hoe de sprits begon als toetje en de bolus via Spanje en Portugal zijn weg vond naar Zeeland. Mooie – korte – verhalen over ons welbekende lekkernijen.

Dings ontdekte tijdens het schrijven van het boek ook iets over bakkers. “Goede banketbakkers zijn creatief en eigenwijs. Zij maken hun gebak niet jarenlang hetzelfde, maar zoeken altijd naar nieuwe vormen en ingrediënten om hun producten te verbeteren.” Daarom kwam hij van veel producten ook allerlei verschillende varianten tegen. Er valt hier en daar wel iets af te dingen op Dings’ keuzes, want ik heb niet het idee dat dobos-taarten, cantuccini, cassata, Estherházytaart, lebkuchen en Mississippi mud pie bij veel Nederlandse banketbakkers tot het vaste assortiment behoren. Maar dat neem niet weg dat de meeste beschreven producten wel een grote rol spelen in de Nederlandse taart-eet-cultuur.

De geschiedenissen zijn kort en behapbaar. De stukjes zijn leuk om te lezen en bieden geinige kennis voor winkelmedewerkers om hun klanten mee te vermaken en te verbazen. Het boekje zou niet misstaan op de balie van een banketwinkel voor de klanten om in te kijken. En misschien is het wel een idee er een keer een winactie aan te verbinden in combinatie met een product uit het boekje. “De wereld van de patisserie staat bol van de mooie geschiedenissen en wetenswaardigheden”, zegt Dings in zijn voorwoord. Dat laat hij zien en dat kunt u weer aan uw klanten doorgeven. Want mooie historische bakverhalen kunnen niet vaak genoeg verteld worden.

Van appelbol tot Zeeuwse bolus van René Dings is verkrijgbaar bij Bazarow, de online boekhandel die meer dan 1,5 miljoen titels binnen 24 uur kan leveren.

Titel: Van appelbol tot Zeeuwse bolus  | ISBN: 9789038807386 | Prijs: € 15

Dossiers
Lees ook
Bakker Sjon Koelman maakt gebak voor zorgpersoneel

Bakker Sjon Koelman maakt gebak voor zorgpersoneel

De coronacrisis zorgt voor de nodige uitdagingen voor bakker Sjon Koelman van Wim Koelman Brood-Banket-Bonbons in Heemskerk. Gelukkig denkt de bakker in oplossingen en probeert er toch "iets moois van te maken met zijn allen". Niet alleen heeft hij aandacht voor zijn onderneming, maar ook voor het hardwerkende ziekenhuispersoneel.

Is glutenvrij gebak mogelijk in een bakkerij?

Is glutenvrij gebak mogelijk in een bakkerij?

Regelmatig vragen klanten naar glutenvrij gebak. Nu heb ik een nougatine slagroomgebakje waar geen bloem of andere glutenbevattende ingrediënten inzitten. Maar ik verwerk deze ingrediënten natuurlijk wel in mijn bedrijf. Kan ik zo’n gebakje als glutenvrij verkopen?

Bakkerijklassiekers in een nieuw jasje

Bakkerijklassiekers in een nieuw jasje

Bakkerijen met brood als primaire productgroep bieden vaak een gebaksassortiment met traditionele klassiekers zoals tompouces, slagroom en appeltaart, cake en moorkoppen. Deze klassiekers zijn niet voor niets nog steeds populair, er zit zeker potentieel in voor de toekomst. Maar doen jouw huidige creaties ook toekomstige klanten watertanden?

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...