Pilotevent Futuremakers matcht studenten met bakkerij

13 december 2021 Clara Bloemhof
Foto: Clara Bloemhof

Colbertje uit, casual overhemd aan. Met deze dresscode loopt een student van pakweg 18 jaar makkelijker op een ‘baas’ af. Dit is een van de gedachten achter ‘Futuremakers’, het matchingevent waar studenten, werkzoekenden en professionals elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. De pilot vond in oktober plaats in Leeuwarden. Een landelijke uitrol volgt, met het Nederlands Bakkerij Centrum in de lead.

Een banenmarkt kun je het niet helemaal noemen. Stands waren er namelijk niet te vinden. Sterker nog: deelnemers werden geacht promotiemateriaal vooral thuis te laten. Om de kloof tussen bedrijfsleven en student zo klein mogelijk te maken, is het idee. Dus treffen we op het matching event geen banners, balies en andere props aan. Maar worden bezoekers op energieke wijze en in hun ‘eigen taal’ beziggehouden met korte pitches, ijsbrekers, een lekkere brunch en spelactiviteiten.

Bakery Sweets Center

FUTUREMAKERS is het initiatief van bakkerij- en zoetwarennetwerk Bakery Sweets Center (BSC) en Mobiliteitsnetwerk Noord-Nederland. Beide clubs bevinden zich in het noorden des lands. En beiden zitten ze met hetzelfde vraagstuk: Hoe maken we mbo’ers en hbo’ers warm voor een baan in onze sectoren? En hoe zorgen we voor enthousiaste, vakbekwame medewerkers? “Dit speelt bij ons in de bakkerij- en zoetwarenbranche, maar we merken dat ook collega’s in andere takken deze problemen ervaren”, vertelt Hilco Wagenaar, projectcoördinator voor BSC. “Dan kunnen we met z’n allen zeggen dat we dat jammer vinden. Of ieder voor zich een oplossing laten zoeken. Of met de zoveelste banenbeurs op de proppen komen. Of we pakken het sámen op, met iets geheel nieuws. Door out of the box te denken en gewoon te dóen, hopen we studenten en werkzoekenden te enthousiasmeren.”

Meer weten? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 1-2022. Dit nummer verschijnt 22 februari. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af!

Altijd op de hoogte blijven?