Oude granen, nieuw brood - Ineke Berentschot, Noor Bas, Dion Heerkens

Oude granen nieuw brood

Waar werd duizenden jaren geleden brood van gebakken, en wat is er met die granen gebeurd? Hoe kunnen we de granen van vroeger terugbrengen naar het heden? Voor wie benieuwd is naar het antwoord op deze vragen, is ‘Oude granen, nieuw brood’ absoluut een aanrader.

Het boek begint bij de oudst bekende broodresten: 14.000 jaar oude, verkoolde kruimels uit Noordoost-Jordanië. Waarna uitleg volgt over de manieren waarop wilde granen door onze verre voorouders gegeten werden en hoe het verzamelen van deze granen zich ontwikkelde tot landbouw. De geschiedenis van de graanteelt in Nederland krijgt ook ruime aandacht, in het bijzonder de vernieuwingen en veranderingen die vanaf de negentiende eeuw plaatsvonden. Ook komen tal van onderwerpen als het kiemproces van een graankorrel en de chemische samenstelling van meel aan bod. Tot slot is er in dit deel aandacht voor het proces ‘van akker naar bakker’ en komen er diverse bakkers en graantelers aan het woord die met oude soorten werken.

Voor wie liever praktisch aan de slag gaat, bevat het tweede deel van dit boek zestig verschillende recepten voor brood: van eenkoorn, emmer, rivet, spelt, gewone tarwe, rogge en tritordeum. Hier en daar zitten er creatieve vondsten tussen, zoals tarwebrood met lupinemeel of een glutenvrij kerstbrood van rijst, haver en maïs. Gewone tarwe speelt wel een relatief grote rol.

In de recepten gaat het niet alleen om verschillende graansoorten, maar ook om diverse rijsmiddelen, waarbij vooral desem veel aandacht krijgt. Het verhaal achter brood is in dit boek even belangrijk als het brood zelf; bij elk recept staat vermeld door wie het is gebakken, waar het graan is geteeld en waar het meel is gemalen.
‘Oude granen, nieuw brood’ richt zich zo­wel op de professionele bakker als op de thuisbakker. Voor de ervaren bakker zal een deel van de informatie over het bakproces niet veel nieuws brengen, maar de recepten bieden genoeg inspiratie. De auteurs – een bakker, een bioloog en een landbouwadviseur – hebben duidelijk veel kennis van zaken en een grote passie voor brood. Het boek bevat tot slot een mooie boodschap over het belang van biodiversiteit en ambachtelijkheid. Het is al met al een prima inspiratiebron om met brood aan de slag te gaan.

Kans maken op dit boek? Reageer uiterlijk vrijdag 13 november op het bericht op onze Facebookpagina.

 

Dossiers
Lees ook
Patisserie van de bakker

Patisserie van de bakker

Afgelopen zomer in Frankrijk zag ik het overal: patisserie van de bakker. Niet de haute couture-taartjes die je in Parijs en andere grote steden veel ziet, maar de koeken, cakejes en tartelettes in elk dorp bij de bakker op de hoek, waar je je dagelijkse (stok)brood haalt. Het woord patisserie doet in dit verband misschien wat vreemd aan. Ik zie daarbij...

Tweede plaats voor Nederlands team bij Coupe D’ Europe 2021 ‘Les Pellons D’Or’

Tweede plaats voor Nederlands team bij Coupe D’ Europe 2021 ‘Les Pellons D’Or’

Zondag 17 oktober vond de vakwedstrijd Coupe D’ Europe 2021 ‘Les Pellons D’Or’ plaats. Het Nederlandse team, dat bestond uit Giel Vermeulen, Maurits de Greef, Daan Filius en coach Michel Schröder, veroverde de tweede plaats.

Aandacht voor volkoren tijdens de Week van het Brood 2022

Aandacht voor volkoren tijdens de Week van het Brood 2022

“Iedereen heeft soms een beetje volkoren nodig”. Met deze slogan wordt in de 3e week van januari 2022 de Week van het Brood geïntroduceerd. Een week waarin we iedereen in Nederland en België laten zien dat onze ‘gewone’ volkorenboterham de goede boost geeft die je af en toe nodig hebt.