Nieuwe aanvullende module op Hygiënecode

Meerderheid Kamer vóór openbaarmaking hygiënegegevens

WAGENINGEN - Om volledig te voldoen aan de wettelijke hygiëneregels, is er een aanvullende module op de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij geschreven. Het gaat om een module met eisen die gelden voor bedrijven in de categorie ‘industrie’. Het ministerie van VWS heeft de aanvullende module officieel goedgekeurd.

Nieuwe eisen

  • In de module staan drie nieuwe onderwerpen centraal:
  • Het beheersen van gevaren in grondstoffen

Aan grondstoffen kunnen verschillende chemische en microbiologische gevaren zitten. U dient aan te kunnen tonen of de veiligheid van de grondstoffen aantoonbaar is geborgd.

Het beheersen van microbiologische criteria

De veiligheid van levensmiddelen kan getoetst worden aan de hand van microbiologische waarden. Aan de toetsing worden eisen gesteld. Deze eisen zijn een invulling van de Verordening 2073/2005 inzake microbiologische criteria.

Eisen voor inkoop en verwerking van (producten met) rauwe ingrediënten van dierlijke oorsprong (EG-erkenning)

Dit geldt voor alle bedrijven die volgens de beslisboom van de NVWA een EG-erkenning nodig hebben.

Op wie is de module van toepassing?

De nieuwe module is van toepassing op bedrijven die vallen onder de categorie ‘industrie’. Voor de hygiënecode geldt de volgende definitie voor ‘industrie’: bedrijven die meer dan 50% van hun producten leveren aan derden, óf een erkenning hebben voor de verwerking van (producten met) rauwe ingrediënten van dierlijke oorsprong. Afhankelijk van de aard van de activiteiten en producten moet een bedrijf geheel of gedeeltelijk voldoen aan de eisen uit de aanvullende module. Op www.nbc.nl staat een handige beslisboom die ondernemers inzicht geeft wanneer de module van toepassing is.

Inzien module

Elk bedrijf dat de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij afneemt bij het Nederlands Bakkerij Centrum ontvangt de aanvullende module. Bedrijven die het Hygiënecodeboek hebben, ontvangen de aanvulling op papier, bij de digitale code is de module inmiddels toegevoegd. De module is te vinden als paragraaf 4.7. Bedrijven die de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij nog niet afnemen, kunnen daarvoor terecht bij het Nederlands Bakkerij Centrum.

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...