Nederland gaat opnieuw in lockdown - levensmiddelenwinkels blijven open

20 december 2021 Redactie Food
Foto: Unsplash

Zaterdagavond scherpte de regering opnieuw de coronamaatregelen aan. Sinds zondag 19 december is Nederland evenals vorig jaar in lockdown. De lockdown duurt in elk geval tot 14 januari. Essentiële winkels, waaronder de bakker, slager, visspecialist en slijter blijven open.

De reden voor de nieuwe lockdown zijn de zorgen om de nieuwe omikron-variant. Experts verwachten dat deze zich snel over Nederland gaat verspreiden en zal zorgen voor een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s. De nieuwe lockdown moet dit afremmen.

Lockdown

Vanwege de nieuwe lockdown moeten de horeca en niet-essentiële winkels de deuren sluiten tot in elk geval 14 januari. Bestellen en afhalen blijft wel mogelijk. Daarnaast geldt er onder andere een maximum groepsgrootte, mogen mensen thuis minder bezoek ontvangen en zijn musea, theaters en bioscopen gesloten. Eerder gingen ook de scholen al dicht. Een compleet overzicht voor van alle maatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Essentiële winkels

Essentiële winkels blijven open. Dus ook de bakker, slager, visspecialist en de slijter. Zij mogen open blijven tot 20.00 uur. Wel geldt een mondkapjesplicht en een maximum van één bezoeker per 5m2 meter.

Zorg ervoor dat alles goed is geregeld in de winkel. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken. Geef duidelijk aan hoeveel klanten er in de winkel mogen en markeer zowel binnen als buiten de winkel waar klanten mogen staan. Zorg er voor dat zowel medewerkers als klanten een mondkapje dragen. Hang een kuchscherm op en maak regelmatig de pinautomaat schoon. Introduceer eventueel een gastheer/vrouw om alles in de winkel in goede banen te leiden.

Altijd op de hoogte blijven?