NBC presenteert Trendrapport Bakkerijsector

Bakkerij school opleiding

Donderdag 27 januari presenteerde het Nederlandse Bakkerij Centrum het Trendrapport Bakkerijsector. Het rapport toont langjarige feiten en cijfers van de bakkerijsector, die de sterktes en zwaktes van de branche aangeven. Tijdens het online event schoven verschillende vakspecialisten aan om te discussiëren over stellingen gebaseerd op de rapportgegevens.

NBC-directeur Mirjam Kortekaas zegt tijdens de presentatie over het trendrapport: “Het rapport staat voor verbinding die we binnen de bakkerijsector tot stand willen brengen. Hopelijk is dit rapport geen eindpunt maar het startpunt van veel moois dat nog gaat komen.”

Jongeren op de arbeidsmarkt

In de dagelijkse praktijk merken bakkers dit al, maar ook uit het rapport blijkt dat er vooral op de arbeidsmarkt in de branche nog grote uitdagingen liggen. “Er zijn weinig jongeren die willen toetreden tot het vak en er is een verhoogde uitstroom van oudere medewerkers. Daar moeten we iets mee als sector”, zegt Mirjam Kortekaas. Een punt van discussie zijn de werktijden binnen de branche. Jongeren die de arbeidsmarkt betreden, kijken anders naar de balans tussen werk en privé, waardoor bijvoorbeeld nachtwerk de sector minder aantrekkelijk maakt voor een nieuwe generatie. Ook speelt duurzaamheid hierbij een rol, zegt Kortekaas. “Een duurzaamheidsagenda zorgt bij jongeren voor relevantie. Bij hen gaat het niet alleen om de vraag: ‘Wat vind ik leuk?’ Maar ook om: ‘Waar draag ik iets bij?’”

Imagoverbetering

Een ander punt van discussie is het imago van de (ambachtelijke) bakkerij. Het positieve imago van brood en volkoren groeit en er is meer aandacht voor aspecten als gezondheid en duurzaamheid. Het NBC denkt dat er voor bakkers nog veel kansen liggen voor verdere imagoverbetering en ziet positieve vooruitzichten op het gebied van trends.

Kortekaas geeft aan het eind van de presentatie aan dat het NBC graag een actieve rol speelt in het omzetten van de discussiepunten naar concrete acties.

Het volledige rapport is nu te lezen via deze link.
De komende tijd belicht Bakkers in bedrijf meer belangrijke onderdelen uit het rapport op de website.

 

Dossiers
Lees ook
Hoe heter je bakt, hoe beter?

Hoe heter je bakt, hoe beter?

Productveiligheid hangt nauw samen met de temperatuur waarop je producten bereidt en bewaart. Hoe meer hitte je een product geeft, des te minder bacteriën overleven, maar hitte geeft ook bruinkleuring waarbij acrylamide gevormd wordt en dat is een schadelijke stof.

Hoe richt je zelfbediening in de winkel goed in?

Hoe richt je zelfbediening in de winkel goed in?

Het liefst laat u klanten uw lekkernijen van dichtbij zien en ruiken. Zelf je producten mogen pakken uit mooi uitgestalde manden zorgt ook voor een leuke klantbeleving, maar denk bij de inrichting en de organisatie aan een paar dingen. De Hygiënecode vereist dat u bakkerijproducten verpakt of afschermt of er voldoende toezicht op houdt. Daarnaast, en...

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laat richting de consumentenmarkt weten dat er vooralsnog geen sprake is van grote stijgingen in de broodprijs. Vanwege de oorlog in Oekraïne was de verwachting dat de broodprijs zou verdubbelen. Uit cijfers van het NBC blijkt dat de stijging maximaal 5 tot 10 procent is, in vergelijking met dezelfde periode vorig...