Naresh (51) vond zijn passie terug bij Borgesius

23 oktober 2023 Clara Bloemhof Borgesius/Tobias van der Linden
Mocht je nog een ambassadeur voor werken in de bakkerij zoeken, dan heb je aan Naresh Gharbharan een goede. Deze Rotterdamse bakker heeft een grote voorliefde voor brood. Na een leerwerktraject bij de Food Innovation Academy in Vlaardingen vond hij de match met zijn oude liefde Koninklijke Borgesius in Rotterdam. Uitzendbureau Het Ambacht, United Works en het UWV en begeleidden hem in het traject.

Dit artikel verscheen eerder bij Bakery Sweets Center

Twee jaar geleden startte Naresh Gharbharan (51), inmiddels gecertificeerd Bakker 1, het leerwerktraject dat het UWV en United Works hem aanbod. Bij de Food Innovation Academy implementeerde hij de theorie die hij van vakdocent Ron Bloem opdeed: van grondstoffenkennis tot persoonlijke hygiëne en van het omgaan van apparatuur tot veiligheid. In die drie maanden durende opleiding haalde hij het een na het andere product uit de oven. Kaasvlinders, maanzaadbollen, gevulde koeken en janhagels. De van origine hbo’er (technische bedrijfskunde) vond zijn liefde voor de bakkerij weer terug.

Deeggevoel

Tijdens de zoektocht naar een stageadres werd de hulp van Uitzendbureau Het Ambacht ingeroepen. Roy Holterman zag de match met Borgesius in Rotterdam. Daar kon Naresh aan de slag op lijn 3, waar klein brood, zoals bolletjes worden gemaakt. Hij kwam onder de hoede van bakker Santana Perez. “Niets meer dan respect voor deze man”, zegt hij over zijn leermeester. “In het verleden heb ik op alle posities wel gewerkt”, zegt Naresh. In de productie, maar ook bij de inpak, storting en op de logistieke afdeling. Maar de productie, dát is het voor mij. Na drie maanden kon ik zelfstandig aan de slag en dat ging goed. Ik kreeg meer feeling met het deeg en ik begreep de lijn steeds beter.”

Naresh’ besluit stond vast: de kleinbroodafdeling, dáár wilde hij verder. “Weet je, je bent 8 uur per dag heel intensief bezig met de productie van kleinbrood. Dan wil ik daar ook in groeien, steeds beter in worden. Ik wist het al toen ik 18 was: dít is gewoon het beroep dat ik later wil uitvoeren.”

Verantwoordelijkheid

Een aantal interne cursussen volgde. “Zoals Voedselveiligheid & Hygiëne. Voor mij een ontzettend belangrijk onderwerp. Je hebt te maken met grondstoffen, machines en schoonmaakmiddelen. Je staat letterlijk met je handen in het deeg. Je moet je verantwoordelijkheid hierin kennen én houden”, stelt Naresh. Niet geheel verrassend was het resultaat: alleen maar tienen.

Wederzijds respect

Werken in een bakkerij-omgeving is natuurlijk meer dan omgaan met grondstoffen en machines. Het gaat ook om de omgang met mensen. Naresh weet er alles van. “Zolang je aan het werk bent, gaat het om een goede uitvoering. Je leert heel veel over non-verbale communicatie. Je bent immers omringd door het geluid van machines. Als nieuwe collega is het belangrijk om respect te tonen naar de medewerkers die er al langer zitten. Soms wel 35 jaar! Ze kennen de machines van binnen en buiten. Je kunt zoveel van ze leren. Door respect en empathie te tonen, ontvang je het ook. Aan Santana Perez, met wie ik nog dagelijks werk, heb ik een enorm goede leermeester. Hij heeft me goed ingewerkt en begeleid en vanaf dag één behandelen we elkaar gelijkwaardig. Hij leerde me initiatief tonen en stressbestendig te zijn. Daarnaast kom je veel verder met een positieve instelling.” Met die positieve attitude gaat Naresh aan de slag met zijn volgende doel: “Ik wil graag Bakker 2 worden!”

Foodie

De ‘born again foodie’ werkte eerder in de fastfood, maar het bakkersvak bleef altijd lonken. “Sinds mijn 18e werkte ik bij de voorgangers van Borgesius, onder andere als procesoperator. Ik heb meerdere reorganisaties meegemaakt”, vertelt Naresh. Op het werk, in de kantine en thuis is hij met food bezig. “70 procent van de tijd verkies ik brood boven iets anders, maar ik ben ook erg gevoelig voor koekjesreclames”, lacht hij. “Genieten mag altijd, toch? Ik wil gewoon alles uitproberen. Ik kan urenlang kijken naar receptvideo’s op 24Kitchen, en dat dan thuis namaken. Een heel contrast met wat ik in het verleden at. Toen ik nog in het centrum van Rotterdam woonde, was ik omringd door fastfood. Zo verleidelijk. Een patatje is dan snel gehaald. Ook droegen de jaren als teamleider bij een fastfoodrestaurant niet echt bij aan een gezonde levensstijl.”

Inmiddels heeft Naresh de switch gemaakt naar gezonder eten. “Ook omdat dat wel nodig is als je werk doet zoals ik: je bent altijd bezig, het is fysiek werk, je moet alert blijven, en in een warme productieomgeving vooral voldoende water drinken.” Naresh deelt zijn enthousiasme over zijn werk graag. “Grondstoffen worden steeds verder verbeterd. Ik sta er soms versteld van. Ook bij Borgesius. Dan denk ik: kon het dan nóg beter?” De producten waaraan Naresh meewerkt ziet hij weer terug in de schappen van Albert Heijn. “Het is ontzettend bijzonder om daaraan een bijdrage te mogen leveren.”

Broodbakker – de basis!

Een soortgelijke opleiding als Naresh in Vlaardingen volgde, is ook mogelijk in het Noorden. Zowel in Leeuwarden (Firda) als in Hoogeveen (Alfa College) vindt de Bakery Sweets Center opleiding Broodbakker – de basis regelmatig plaats. In 5 dagen of 10 dagdelen leer je de basisvaardigheden van broodbakken. In Hoogeveen is Uitzendbureau Het Ambacht een belangrijke spil in het enthousiasmeren van cursisten; momenteel doen 10 cursisten afkomstig van verschillende bakkerijen de opleiding.
Voor Naresh is een dergelijke cursus niet meer dan een logische stap voor de eigen ontwikkeling van jou als medewerker. “Als een bedrijf jou wil meenemen in de verbetering van het proces of de producten, dan is dat toch een eer? Plus: het levert je een betere integratie op de werkvloer op”, is zijn ervaring. “Als je de kans krijgt om binnen een prachtig bedrijf te werken, dan moet je je daar 100 procent voor inzetten. Dus biedt iemand jou een cursus aan, grijp die kans dan met beide handen aan!”

Altijd op de hoogte blijven?