MBO Rotterdam-Rijnmond en IntelligentFood bundelen krachten tegen voedselverspilling

22 december 2022 Redactie Food

Het MBO-onderwijs in Rotterdam-Rijnmond en IntelligentFood werken samen in het project ‘Let’s change the face of food waste’. Het doel is voedselverspilling tegen gaan en meer bewustwording te creëren.

Jaarlijks wordt er ongeveer 2 miljoen ton voedsel weggegooid, waarvan ongeveer 39 procent bij telers, productiebedrijven, opslag en transport. Het project ‘Let’s change the face of food waste’ is een samenwerking tussen IntelligentFood, Zadkine College, Albeda College, Europastry, Verstegen Spices & Sauces, van Vugt Kruiden, Sligro en de Hogeschool Rotterdam.

Met deze samenwerking zet het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs in Rotterdam, voedselverspilling bij docenten en studenten op de kaart en worden studenten aan het mkb gekoppeld voor het oplossen van dit maatschappelijk probleem. Het onderwerp ‘voedselverspilling’ wordt uiteindelijk ook als vast onderdeel opgenomen in het curriculum van de Brood & Banket- en Horecaopleidingen.”

Let’s change the face of food waste

Het project bestaat uit een aantal onderdelen. Voor medewerkers van voedselproductiebedrijven, docenten en studenten van het Zadkine College en Albeda College worden er verschillende masterclasses georganiseerd. Daarnaast gaan docenten en studenten bij bedrijven op bezoek, zodat ze kunnen zien hoe bedrijven produceren en om ze bewust te maken van de grootte van reststromen. Veel bedrijven uit deze sector kampen ook met een tekort aan medewerkers en door deze bedrijfsbezoeken komt het mkb al vroeg in contact met potentieel toekomstige medewerkers.

In april 2023 wordt het project afgesloten in de vorm van een wedstrijd. Tijdens een Bake-off en Cook-off wedstrijd laten de studenten van de Brood & Banket opleidingen en de opleiding Zelfstandig Werkende Kok van het Zadkine en Albeda zien welke nieuwe producten ze hebben ontwikkeld van reststromen.

Zadkine College

Maandag 19 december vond de officiële aftrap plaats. Initiatiefnemer van het project Junion Hanenberg van IntelligentFood ging langs alle samenwerkingspartners om 2000 donuts uit te delen, die de leverancier anders weg zou gooien.

Namens het Zadkine College nam Perry van Milt, directeur Brood & Banket College en het Horeca College een pallet met donuts in ontvangst. “Het tegengaan van reststromen is het nieuwe normaal”, zegt Van Milt. “Toeleveranciers, bedrijven in de horeca- en bakkerijsector en afnemers van deze producten en diensten zijn op zoek naar oplossingen en een passend aanbod. Met deze samenwerking stellen wij docenten en studenten in staat het beste uit zichzelf en onze maatschappij te halen door opgeleid te worden om voedselverspilling tegen te gaan en te leren hoe je vanuit het nieuwe gastvrij smaakvolle creaties maakt van reststromen.”

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief
Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?