Helden uit het vak inspireren studenten

Bakkersvak 2019_foto Easyfairs

Bakkersvak en IJs-Vak brengen studenten dit jaar dichter bij hun helden dan ooit tevoren. Zowel op maandag als dinsdag staan om 11.30 en 14.30 uur ‘Helden uit het vak’ klaar voor een Vragen(v)uur.

“We streven ernaar om telkens een vier á vijf panelleden voor een groep studenten te zetten, zodat zij hen het hemd van hun lijf mogen vragen. Studenten kunnen problemen voorleggen waar ze tegenaan lopen, trucjes van de Meesters leren, naar unieke recepturen vragen en horen waarom hun ‘held’ voor deze branche heeft gekozen”, zegt Corine Visser, Event Manager van Bakkersvak en IJs-Vak.

Ze vervolgt: “Er is een enorm tekort aan personeel in alle lagen van deze branche. Het begint bij de aanwas vanuit de opleidingen, dus we moeten de jeugd zien te boeien en te binden. Gelukkig zitten de opleidingen goed vol, maar helaas vallen er gedurende de opleiding studenten af en gaan ze dus niet verder in deze sector. We verliezen onderweg het enthousiasme waarom ze in eerste instantie wel voor een opleiding in deze richting hebben gekozen. Samen, als branche, moeten we laten zien hoe gaaf het is om in deze sector te werken! Op Bakkersvak komen jaarlijks honderden studenten uit het hele land, vanuit allerlei opleidingen, hier samen, dus hoe leuk is het om in deze samenwerking hen in direct contact te brengen met hun ‘helden’.”

Tijdens de aankomende editie van Bakkersvak en IJs-Vak op 1, 2 en 3 maart 2020 zijn studenten (en docenten) de gehele dag welkom op maandag 2 en dinsdag 3 maart. Voor het studentenprogramma werkt de organisatie nauw samen met de sector, waaronder brancheverenigingen, het Gilde van Meesters, het Boulangerie Team, het Nederlands Patisserie Team, leveranciers en ondernemers. Visser: “Zo hebben we onder meer al toezegging van Meester Patissier Hidde de Brabander, Meester Boulanger en lid van het Boulangerie Team Mark Plaating, voormalig wedstrijdcoach Hans Som, ondernemer en marketingexpert Edwin Klaasen van DesemEnzo, ondernemer en top chocolatier Remy Rombouts van Coco & Sebas en auteur en toppatissier ‘Opa Cees’ Holtkamp. Tijdens het inschrijven kunnen docenten en studenten aangeven wanneer ze bij het Vragen(v)uur willen aanschuiven.”

Win Masterclass van Hidde de Brabander op jouw school

De beursorganisatie daagt docenten en studenten uit om een leuke vlog te maken rondom het thema van dit jaar: Durf te kiezen! “We laten de inhoud van de vlog volledig over aan de studenten. De inzendingen kunnen naar: corine.visser@easyfairs.com, met als deadline vrijdag 6 maart 2020. Natuurlijk gaat de winnaar niet met lege handen naar huis. Niemand minder dan Meester Patissier Hidde de Brabander, werkzaam bij het IJscentrum, uitgever van diverse patisserieboeken en graag geziene gast bij 24Kitchen, komt een workshop verzorgen op de winnende school.”
Alle ingezonden vlogs worden beoordeeld door een vakkundige jury: De Nagelkerkjes. Deze familie heeft een vlogkanaal op Youtube met meer dan 50.000 abonnees. Het tienkoppige gezin runt een bakkerij en lunchroom. Vader Jan: “Naast onze dagelijkse familievlog, hebben we sinds kort ook een bak-kanaal op YouTube: bakflix. Hierin leggen we simpel uit hoe je bakkerijproducten thuis kan maken. Niet om ervoor te zorgen dat de mensen thuis gaan bakken en niet meer naar de bakker gaan, maar juist om te laten zien hoe mooi het vak is en hoeveel werk er zit in een product maken. We laten het ambacht zien. Verder bezoeken wij natuurlijk ook Bakkersvak en IJs-Vak.”

Dossiers
Lees ook
Landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool van start

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool van start

De eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool gaat 13 september van start. Het doel van de challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten door heel Nederland bewustmaken van de hoeveelheid voedsel dat nodeloos verspild wordt in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie.

Matchmakingevent FutureMakers in Rotterdam-Rijnmond een succes

Matchmakingevent FutureMakers in Rotterdam-Rijnmond een succes

Zondag 19 juni organiseerde Stichting Bakkracht samen met het Nederlands Bakkerij Centrum het matchingsevent FutureMakers. Bijna dertig bedrijven uit regio Rotterdam-Rijnmond gingen in gesprek met ruim zestig studenten en werkzoekenden. Niet alleen voor reguliere banen maar ook leerwerkplekken, stages en onderzoeksopdrachten.

Wedstrijd Beste Aardbeienslof van Nederland is terug

Wedstrijd Beste Aardbeienslof van Nederland is terug

Op dinsdag 31 mei vindt de wedstrijd om De Beste Aardbeienslof van Nederland plaats. Wie durft er buiten de gebaande paden te gaan met een unieke creatie van de aardbeienslof? De bakker of patissier die de vakjury onder leiding van Meester Patissier Hidde de Brabander het meest verrast met zijn eigen twist, wint de eretitel ‘Beste Aardbeienslof van...