Duurzame en efficiënte verpakkingsoplossingen op Empack

5 april 2023 Jorien Tromp Marina de Moor

Foto: Lek detectie systeem van De Koningh

Verpakkingsbeurs Empack staat in het teken van innovatie en duurzaamheid. Op de beursvloer vertellen verschillende standhouders over de innovaties die ze tijdens deze editie van Empack presenteren.  

Lasercoderingsoplossing van De Koningh

De Koningh staat op Empack met hun oplossingen voor coderen, etikettering, inspecties en software. Het bedrijf verwacht dat steeds meer levensmiddelenbedrijven gaan werken met automatiseringsoplossingen, waardoor minder menselijke fouten gemaakt kunnen worden en minder handjes nodig zijn. Op het gebied van coderen zien we de ontwikkeling dat lasercoderen steeds meer ingezet wordt. Dit is een betrouwbare vorm van coderen waarbij er een onuitwisbare codering op een product wordt gelaserd, in plaats van dat dit met inkjet wordt gedaan. Ook is deze optie duurzamer, omdat er geen inkt nodig is. 

De Koningh FT System Empack 2023 Labelinspectie op basis van 3D vision technologie

De Koningh laat op de stand verschillende inspectieoplossingen zien, zoals labelinspectie op basis van 3D vision technologie. Met deze technologie is af te lezen of een etiket goed geplaatst is en of er iets aan mankeert. Deze techniek wordt in Nederland nog niet veel gebruikt, maar wereldwijd wordt hij ingezet voor onder andere luxe drankenverpakkingen zoals champagneflessen. Ook laat De Koningh zien hoe lekken in productverpakkingen via infraroodtechnologie gedetecteerd kunnen worden. Deze technologie meet of er luchtbelletjes of lekken in zuurstofarme verpakkingen zitten, en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de nieuwe vleesverpakkingen in de supermarkt, die in een zak zijn verpakt in plaats van een tray.

Ulma Empack 2023 LeafSkin verpakkingsmachine Ulma Packaging

Dunner verpakkingsmateriaal bij Ulma Packaging

Ulma Packaging ontwikkelt en produceert verpakkingsproducten en laat op de stand drie verschillende verpakkingsmachines zien. Ulma Packaging streeft ernaar om met de klant mee te denken en komt daarbij eventueel ook met alternatieven die duurzamer zijn. Het bedrijf innoveert op het gebied van duurzaamheid door dunner plastic verpakkingsmateriaal te gebruiken, waardoor er minder grondstoffen nodig zijn.

Fuji Empack 2023 Semi-automatische oplossing voor drankenverpakkingen

Verpakkingsoplossing voor drankenindustrie

Fuji Packaging Benelux is dit jaar gestart met het bieden van een verpakkingsoplossing voor middelgrote bedrijven in de drankenindustrie, door middel van een machine van Freemantle die op een semi-automatische wijze drankenblikjes en flessen in kartonnen trays kan verpakken. Tot nu toe was deze mogelijkheid er alleen voor grote bedrijven, maar Fuji maakt het ook voor middelgrote bedrijven mogelijk.  

Hordijk Empack 2023 Tray to tray PET van 100% recyclaat (rechts)

Trays van 100% recyclaat

Koninklijke Hordijk introduceert tray to tray PET dat wordt gemaakt van 100% recyclaat. Dit circulaire verpakkingsproduct wordt al gebruikt door Albert Heijn en won meerdere awards. In het recyclaat, dat op de stand van Hordijk te zien is, zit goedgekeurd PET materiaal, waar af en toe ook een ander kleur materiaal tussen zit. Dat geeft de trays een licht afwijkende kleur, maar ze zijn heel goed te gebruiken voor producten zoals noten. Ook laat Hordijk snoepverpakkingen zien die voor 95% gemaakt zijn van suikerrietrestanten en daarmee biobased zijn. Op dit moment zijn deze vooral op de Scandinavische markt te vinden.

Hordijk PET Materiaal Empack PET materiaal van 100% recyclaat

Duurzamere drankenkartons

Tetra Pak zoekt naar manieren om de productie van drankkartons efficiënter en duurzamer te maken. In hun lezing presenteert het bedrijf hun doelstellingen voor de toekomst: maximaal inzetten op hernieuwbare grondstoffen en een transitie naar volledig recyclebare en CO2-neutrale verpakkingen. Hierin worden al stappen gezet, bijvoorbeeld door te werken aan een fibre-based barrière die de aluminiumbarrière in drankkartons kan vervangen. Ook wordt er nagedacht over hoe het karton uit drankkartons gerecycled kan worden in andere industrieën, bijvoorbeeld binnen de architectuur.

Tetrapak Empack 2023 Presentatie Tetra Pak

Altijd op de hoogte blijven?