Driekwart Nederlanders kiest vanaf 1 juli voor herbruikbaar

27 juni 2023 Redactie Food Sandra-Uittenboogaart

Consumenten moeten vanaf 1 juli gaan betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) uit plastic bestaan óf herbruikbare bekers en bakjes gebruiken. Driekwart van de Nederlandse consumenten geeft aan een voorkeur te hebben voor de herbruikbare variant. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voerde Panelwizard online een onderzoek uit. 1.058 Nederlanders van 16 jaar en ouder namen deel aan de online enquête, waarvan 1.039 alle vragen hebben beantwoord.

Resultaten onderzoek

Hieruit blijkt dat driekwart van de Nederlanders kiest voor een herbruikbaar alternatief. 4 op de 10 kiezen het liefst voor de herbruikbare optie van ondernemers. Bijna een derde geeft de voorkeur aan het meenemen van een eigen beker of bakje als zij eten of drinken afhalen. Meer dan de helft geeft aan dat ze verwachten minder plastic wegwerpbekers en -bakjes te gaan gebruiken wanneer ze daar extra voor moeten betalen.   

Wie kiest voor herbruikbaar doet dat meestal om te zorgen voor minder afval. Of omdat ze niet extra willen betalen voor plastic bekers en bakjes voor eenmalig gebruik. Een derde vindt het belangrijk om zorgvuldiger om te gaan met grondstoffen.

Verschillende brancheorganisaties waaronder de bakkers, slagers en visspecialisten hebben aangegegevn dat de regeling “te complex, onduidelijk en niet werkbaar is voor het ambachtelijk mkb-bedrijf”. Hierover hebben ze een brandbrief gestuurd naar staatssecretaris Vivianne Heijnen.

Bewustwordingscampagne

In aanloop naar de nieuwe regelgeving start Stichting Nederland Schoon de bewustmakingscampagne ‘Supporter van Schoon’. Onlangs vond de aftrap plaats bij de Hofvijver in Den Haag. Iedereen die een eigen beker of bakje meenam kon gratis koffie of een frietje halen. Ook staatssecretaris Heijnen was hierbij aanwezig. “Het is mooi om te zien dat zo veel mensen nu al aangeven te kiezen voor herbruikbaar. Laten we er samen voor zorgen dat dat er nog veel meer worden.”

Nieuwe regelgeving

De regelgeving vanaf 1 juli in het kort:

  • Consumenten betalen extra voor bekers en bakjes die (deels) zijn gemaakt van plastic bij afhalen en bezorgen
  • Ondernemers bepalen wat consumenten moeten betalen voor bekers en bakjes die (deels) zijn gemaakt van plastic. Als richtlijn geeft de overheid € 0,25 voor een beker, € 0,50 voor een maaltijd (meerdere bakjes) en € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten, beleg en saus. Ondernemers moeten dit bedrag apart vermelden op de kassabon.
  • Ondernemers zijn verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Er zijn twee manieren:
    • Ondernemers bieden klanten herbruikbare bekers en bakjes aan en kunnen hier borg voor rekenen.
    • Ondernemers vullen de beker of het bakje doe de consument meebrengt
  • Ondernemers kiezen zelf welke vorm zij aanbieden of kunnen beide vormen aanbieden.
  • Vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt. Denk aan de afwasbare mok op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen.

De maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics, die de impact van producten met plastic in het milieu wil verminderen.

 

 

 

 

 

 

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?