Bakkers in de media | Week 11-2023

17 maart 2023 Charlotte Kwakkelstein Unsplash

Nieuwe graandeal met Rusland, Nederlandse broodconsumptie zit weer in de lift en een interview met de 16-jarige winnares van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Grondstoffen

“De productie van Nedertarwe schaalt dit jaar op naar circa 15.000 ton”, meldt Akkerwijzer. “Om deze hoeveelheid tarwe te leveren heeft CZAV opgeschaald naar ruim 50 telers.” Koopmans en CZAV hebben twee jaar geleden het concept Nedertarwe opgezet.

“Rusland is akkoord met verlenging van de zogeheten graandeal”, meldt Trouw. Dat is positief nieuws voor de Oekraïense economie en voor de voedselprijzen. Dankzij die deal hief Rusland in juli vorig jaar zijn blokkade van drie havens in de Zwarte Zee op.

BNR spreekt met Jan Willem Baas, van het Comité van Graanhandelaren, over de nieuwe graandeal. Rusland wil een afspraak maken voor zestig dagen, in plaats van 120 dagen zoals het vorige akkoord. “Vermoedelijk om de druk erop te houden en zelf meer te kunnen exporteren”, zegt Baas. “Maar met zo’n korte deal is de industrie volstrekt niks opgeschoten.”

Bakkers 

Bakkerij Driekant heeft met hun nieuwe lijn ‘Vitale voeding’ het Mooi Eten keurmerk gekregen. Rineke, van BioJournaal, heeft een verslag geschreven over haar bezoek bij de bakkerij. “Ze willen het bewustzijn van al hun klanten ‘voeden’ door in te zetten op lokaal, duurzaam, vitaal voedsel. En de consument daarin te betrekken.”

“Elisa van Echte Bakker Bergerslag uit Staphorst is regio-kampioen”, kopt de Meppeler Courant. Ze heeft met haar aardbeien bavaroisgebakjes en Snicker-koeken meegedaan aan een regiowedstrijd voor leerlingen die de bakkersopleiding in Noord-Holland volgen. Sinds woensdag 15 maart liggen de Snicker-koeken in de winkel.

“Drieduizend per week verkocht via de webshop was bikkelen”, laat de 16-jarige bakker Eline Negelkerke, aan De Ondernemer weten. Ze heeft de prijs gewonnen voor het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2023 en heeft een webshop voor het verkopen van haar worstenbroodjes. “Inmiddels heb ik mijn eigen recept ontwikkeld. Mijn worstenbrood lijkt qua smaak op die van mijn vader, maar ze zijn mooier, glanzender.”

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Paula Onink is de eigenaresse van de Gebaksjuwelier. Dat is een glutenvrije brood- en banketbakkerij in Culemborg. Na negen jaar heeft ze besloten op zoek te gaan naar een nieuwe opvolger. “Ik wil meer tijd hebben voor wandelingen en trail running”, zegt Paula in Omroep GLD.

Bakkerijleerkracht Stijn van Kerckhoven is sinds donderdag 16 maar weer aan het werk op de middelbare school Sint-Jozef, meldt RTV. Van Kerckhoven behaalde vorige week, samen met een oud-leerlingen, de tweede plaats bij het wereldkampioenschap brood bakken in Japan.

Van Gent Patisserie bestaat dit jaar alweer 85 jaar. Het is een echt familiebedrijf dat momenteel wordt gerund door Hans en Jeffry van Gent”, meldt de Stad Amersfoort. “Ik wilde eerst eigenlijk automonteur worden. Het maken van marsepein vond ik echter ook heel leuk om te doen omdat daarbij veel creativiteit komt kijken”, vertelt Hans.

Ander nieuws

“De Nederlandse consumptie van brood zit het afgelopen jaar weer in de lift, maar is nog niet op het niveau van voor de coronacrisis”, meldt FoodBusiness. “Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), waarin de consumptie- en aanschafpatronen van de consument in beeld zijn gebracht.”

 

“Met je handen werken, een ambacht uitvoeren en anderen blij maken. Het is voor steeds meer mensen een reden om zich om te laten scholen tot bakker”, meldt het AD. Tamara Hoogerwaard, directeur van het Bakery Institute, ziet het aantal studenten groeien. “De wens om iets met je handen te creëren waar je een ander blij mee maakt is groot”, vertelt ze.

Yentel Wellens en Sam Vervoort leveren sinds dit weekend brood, koffiekoeken en charcuterie aan huis. “Bakkerij Smouts maakt alle producten, van brood en koffiekoeken tot pistolets en taarten. Sam en Yentel verpakken alles en zorgen voor de levering”, meldt PZC

 

Altijd op de hoogte blijven?