Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 5-2023

3 februari 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Oscar van der Wijk
Foto: Peter Bienefelt

Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen, personeelstekort, en inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media.

Bakkers die stoppen

Koert van Egmond van bakkerij Venekamp besloot in oktober om zijn bakkerij vanwege de hoge kosten te sluiten. NH Nieuws ging langs op de laatste dag. “Ik weet niet waar ik straks mijn brood vandaan moet gaan halen”, zegt een van de klanten.

Na 103 jaar sluit Bakkerij Van Leeuwen in Woerden de deuren. “Ik word volgende maand 67, mijn zoons zijn allemaal wat anders gaan doen, dan is het ook mooi geweest”, aldus Dick van Leeuwen in het AD.

Bakker Spelier in Sluis sluit de deuren. “Vroeger had je tarwebrood, wit, puntjes en op zaterdag rozijnenbrood en bestwit”, vertelt Ed Spelier in het AD. “Nu zijn er soorten als meergranenbrood, glutenvrij brood, een soort met minder koolhydraten, biologisch brood en spelt.”

 “Steeds meer bakkerijen doven de ovens”, meldt NH Nieuws. “Meestal is dit door de hoge energie- en grondstofprijzen, maar ook hoge werkdruk is een veelgehoorde reden om ermee te stoppen. In onze provincie hebben we al afscheid moeten nemen van verschillende toonaangevende bedrijven.”

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Bakkers die doorgaan

“Achterhoekse bakkers krijgen weer lucht”, kopt De Gelderlander. De krant spreekt Esther Saalmink van Bakkerij Kaspers, die weer licht aan de horizon ziet nu de gasprijzen dalen. “2023 wordt niettemin een spannend jaar”, zegtt Esther.

Desembakkers hebben weinig last van inflatie meldt RTL Nieuws. “Het is een doelgroep die niet zo'n last heeft van de prijsstijgingen. En daarbij vinden ze het belangrijk om brood te eten waar niet mee is gerommeld”, zegt Joost van Iersel van Stevig Brood over zijn klanten.

Bakker van Maanen neemt de twee bakkerijen Van der Breggen in Alphen over, meldt Leidsch Dagblad. Bakker Van der Breggen sluit niet alle winkels. In de omgeving van Rotterdam behoudt dit ruim honderd jaar oude bedrijf nog een aantal vestigingen.

Ondanks de hoge kosten voor energie en grondstoffen gaat het bij Boulangerie Oscar in IJmuiden beter dan ooit. Eigenaar Rogier Hein bakt elektrisch en onderscheidt zich met zijn brood. “Mensen willen tegenwoordig weten wat ze eten. Het is gezonder en lekkerder” vertelt hij aan NH Nieuws.

Bakkers die starten

Trouw spreekt jonge bakker Tim Hoitinga, die onlangs zijn eigen desembakkerij in het Friese Opeinde opende. “Eigen baas zijn, zelf beslissen over welke producten ik verkoop, die uitdaging wilde ik aangaan.”

Overig bakkersnieuws

“Ondanks zware tijden veel belangstelling voor bakkersopleiding”, kopt NH Nieuws. De krant gaat langs bij het Bakery Institute in Zaandam, waar volwassenen die voor een nieuwe carrière als bakker kiezen hun opleiding  volgen. Er is volop belangstelling voor het bakkersvak, luidt de conclusie.

Bakkerij Beukeveld in Groningen bakt als enige bakker in Noord-Nederland brood van Nedertarwe. “De meeste Nederlandse tarwe wordt gebruikt als veevoer, omdat er te weinig zon op komt, waardoor er onvoldoende eiwit in zit om goed brood van te maken”, aldus bedrijfsleider Jack Mellens op RTV Noord.

In De Stentor aandacht voor Zwollenaar Jan, die in de finale van Heel Holland Bakt staat. Als kind droomde hij volgens Omroep Max over een carrière als bakker. “Helaas gooide bakkersallergie roet in het eten.”

 

Altijd op de hoogte blijven?