Bakkerijmuseum Medemblik wint prijs ANWB Fonds

Bakkerijmuseum_ANWB FOnds

Het Bakkerijmuseum in Medemblik heeft een prijs ontvangen van het ANWB Fonds. Vanwege de uitbreiding en aanpassing voor minder valide bezoekers is het museum uitgeroepen tot het mooiste maatschappelijke project van de provincie Noord-Holland. De prijs gaat gepaard met een cheque van € 10.000 voor het project.

“Ik ben onwijs blij met deze prijs”, reageert Henriëtte Roskam, directeur van het Bakkerijmuseum in Medemblik. “Dit is voor ons als museum een soort landelijke erkenning, deels ook omdat al die duizenden mensen via de ANWB hebben gestemd en omdat er ook nog een jury naar heeft gekeken.”

Toegankelijkheid

De bijdrage wordt gebruikt om het museum toegankelijker te maken voor bijvoorbeeld rolstoelers, ouderen met rollators of jonge ouders met buggy’s. Zo komt er een lift naar de bovenverdieping. “Daarnaast gaan we uitbreiden voor de visueel gehandicapte bezoeker, met voelobjecten zoals broodvormen. Onze doelgroep is van nul tot honderd – en straks kunnen we die groep nòg beter bedienen.”

ANWB Fonds

Een totaal van 46.317 Nederlanders heeft de afgelopen maanden meegestemd in deze landelijke campagne van het ANWB Fonds, waarbij voor iedere provincie van Nederland een winnaar is aangewezen. Het ANWB Fonds biedt financiële steun aan projecten die een bijdrage leveren aan de samenleving op het gebied van verkeersveiligheid, (duurzame) mobiliteit en vrije tijd.

Betrokken

De verkiezing, die voor de derde keer is gehouden, liep aanvankelijk vertraging op vanwege corona. “Maar we zijn ontzettend blij dat we uiteindelijk hebben doorgezet”, vertelt voorzitter Paul Makken van het ANWB Fonds. “Want ondanks alle beperkende coronamaatregelen merken we - door het recordaantal inzendingen en stemmers én door de kwaliteit van de inzendingen - dat mensen nog steeds erg betrokken zijn met elkaar. ”

Het ANWB Fonds maakte de provinciewinnaars bekend tijdens een digitale bijeenkomst op 10 februari. Andere winnaars waren onder andere Utrechts Landschap (Utrecht), Nationale vereniging De Zonnebloem (Zuid-Holland) en Buurtzorg Stadskanaal (Groningen).

Dossiers
Lees ook
Bakkerijmuseum Medemblik genomineerd voor zonnepanelenactie Rabobank

Bakkerijmuseum Medemblik genomineerd voor zonnepanelenactie Rabobank

Het Bakkerijmuseum in Medemblik is genomineerd voor een duurzaamheidsactie van Rabobank waarbij de bank investeert in zonnepanelen op maatschappelijke gebouwen. Het Bakkerijmuseum roept iedereen daarom om te stemmen voor de actie.

Demonstraties en workshops in bakkerijmuseum

MEDEMBLIK - Het programma in het bakkerijmuseum Medemblik ziet er voor de komende weken ambachtelijk en lekker uit, stellen de medewerkers van het bakkerijmuseum. De komende weken zullen de bakkers ouderwetse lekkernijen maken. “De geur van speculaas wordt vervangen door de geur van verse weihnachtsstollen, tulband en banketkransen.  Elke dag worden er kerstkransen, chocolade hulstblaadjes en kerstbonbons gemaakt. Allemaal op de historische wijze”, aldus het bakkerijmuseum. Demonstraties De bakker zal de komende weken demonstreren hoe hij de producten maakt. “En hij vertelt er ook graag over. Daarnaast...