Bakkerij Heerschap opent nieuwe bakkerij

Bakkerij HEerschap_Tenba

Foto: Tenba

Bakkerij Heerschap nam op 19 november de nieuwe bakkerij in Nederweert officieel in gebruik. Met een groter pand, verbeterde productieprocessen en verduurzaming is Bakkerij Heerschap klaar voor de toekomst.

De bouw- en inrichtingsperiode van de nieuwe bakkerij nam een jaar in beslag. De ontwikkeling en realisatie van het project gebeurde in samenwerking met TenBa. Bij de bouw, installatie- en bakkerijtechniek waren meer dan twintig partijen betrokken, waaronder vier bouwpartijen, vier installateurs en zestien (bakkerij) techniekleveranciers. Hier ging een traject van offertebesprekingen en engineering aan vooraf. Uitgangspunten werden bijgesteld en aangepast, om tot een zo duurzame bakkerij te komen.

De bakkerij moest aan FSSC22000-cerificering voldoen en een hoog hygiëneniveau was essentieel. Met het ontwerp en de afwerking werd hier rekening mee gehouden. De diverse logistieke stromen zoals aanvoer van grondstoffen, productieproces, medewerkerstoegang, verpakkingsopslag en afvalstromen voldoen hier allemaal aan. De vloer-, wand- en plafondafwerking zijn zo geconstrueerd dat er eenvoudig met moderne schuimsystemen schoongemaakt kan worden. Alle leidingwerken en kanalen zijn boven het plafond van de bakkerij weggewerkt. Daarnaast is bij de lay-out ontwikkeling door TenBa ook rekening gehouden met investeringen in arbeidsvriendelijke machines en technieken voor een zo ergonomisch mogelijk productieproces.

De verhuizing naar een groter pand maakte het voor Bakkerij Heerschap ook mogelijk om de productieprocessen te verbeteren. In de oude bakkerij was hiervoor geen ruimte. In de broodbakkerij wordt nu gewerkt met kookstukken en desems. In de banketbakkerij worden bijvoorbeeld eigen jams gekookt.

Daarnaast biedt de nieuwe bakkerij de mogelijkheid om de nachturen zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor is er onder andere geïnvesteerd door alle narijscapaciteit uit te voeren als remrijsinstallatie. Grotere vriescapaciteit met een snelvriesunit maakt het mogelijk om grotere charges te verwerken. Voor het afkoelproces van de producten is geïnvesteerd in koeltechniek, waardoor dit volledig onder controle is en de malsheid van de producten beter blijft. Deze voorzieningen zorgen ervoor dat Bakkerij Heerschap , maar ook een andere productieplanning zorgen ervoor dat de huidige winkel en zes supermarkten van Heerschap zo dagvers beleverd worden.

Duurzaamheid was ook een belangrijk punt. Met de nieuwe CO2-koude techniekinstallatie voldoet de bakkerij aan de toekomstige eisen op het gebied van koudemiddelen. Naast de koel- en vriescellen worden ook de productieruimtes geklimatiseerd met dit systeem. Het overgrote deel van de restwarmte van de CO2-installatie wordt opgeslagen in twee buffer watertanks. Deze restwarmte gebruikt de bakkerij voor de verwarming van de kantoren en bijverwarming van de productieruimtes. Het grootste deel wordt benut voor warm water toevoer van de krattenwasinstallatie en de wasmachines. In de toekomst komen er ook nog zonnepanelen op het dak van de bakkerij. De voorzieningen hiervoor zijn al getroffen. 

Dossiers
Lees ook
Sociale partners bedanken de bakker met commercial

Sociale partners bedanken de bakker met commercial

Dankzij alle hardwerkende bakkers kunnen alle Nederlanders dagelijks rekenen op vers brood en banket. Om hen te bedanken hebben de sociale partners CNV vakmensen, FNV, NBOV en NVB een commercial gemaakt die te zien is op de publieke zenders.

De strijd tegen eenmalig plastic - Elke duurzame broodzak is er één

De strijd tegen eenmalig plastic - Elke duurzame broodzak is er één

In de Verpakkingsspecial besteedden we in 2018 al aandacht aan de duurzame broodzak. We spraken toen met Marie-José de Zeeuw die er haar eigen project van maakte deze te verspreiden onder bakkers, winkels en consumenten. Eindexamenkandidaat Joanna Sandbrink heeft nu onderzocht hoe consumenten over zo’n zak denken.

Sarphati’s Broodfabriek - Fabrieksbrood maakte een definitief einde aan hongersnood

Sarphati’s Broodfabriek - Fabrieksbrood maakte een definitief einde aan hongersnood

De industrialisering van de broodproductie heeft wezenlijk bijgedragen aan de verbetering van de voedselvoorziening. Aan het einde van de 19de eeuw at de Nederlander gemiddeld drie keer meer tarwebrood dan in het midden van de eeuw. In dezelfde periode steeg de levensverwachting met ruim tien jaar.

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...