Ambachtelijk IJscentrum past coronaprotocol voor ijssalons aan

Coronaprotocol Ijscentrum

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum heeft het bestaande coronaprotocol aangepast naar de nieuwe voorwaarden. Vanaf 10 augustus worden de maatregelen om het coronavirus te bestrijden uitgebreid. “We gingen natuurlijk voor een geleidelijke afschaling van maatregelen”, zegt voorzitter Teun Loonen namens de branchevereniging weten. “Helaas geldt hier: één stap vooruit, twee stappen terug.”

Met ingang van 10 augustus haalt het kabinet de teugels van de horeca weer aan. Daaronder vallen ook de ijssalons. De meeste maatregelen van 1 juni doen hun herintrede: reservering en triage zijn weer verplicht. Daarbovenop komt de registratieplicht: elke zittende gast wordt gevraagd zijn/haar contactgegevens in te vullen. IJssalons die alleen werken met afhaal of loketverkoop worden vrijgesteld van deze maatregelen. Maar als het gaat om ijssalons met enkele bankjes voor de deur: dit geldt als terras. In dat geval gelden ook de regels voor ijssalons met zitgelegenheid.

Coronaprotocol

“De meeste ondernemers zijn heel goed op de hoogte van uitbreiding van het maatregelenpakket”, uit Loonen zijn vertrouwen in de leden van de branchevereniging. Een coronaprotocol is voor hen wellicht meer een formaliteit. “Toch zien we het als onze plicht om het coronaprotocol bij elke aanpassing te updaten. Zo hebben alle ijsbereiders van Nederland, ook niet-leden, een document op op terug te vallen.”

Impulsproduct

Na de vorige update, die op 1 juli inging, werd nog voorzichtig gehoopt dat dit het begin van een reeks versoepelingen was. “Maar helaas stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus weer. Logisch dat de overheid direct ingrijpt”, vindt de voorzitter. “Voor ons als ondernemers is het zaak om daar gehoor aan te geven. We zijn er immers allemaal bij gebaat als deze maatregelen ervoor zorgen dat het virus verdreven wordt. Jammer is wel dat we nu nog in hartje zomer zitten. Over een paar maanden sluiten de meeste ijssalons. De financiële tegenslagen die ze te verduren krijgen, zijn steeds moeilijker in te halen. IJs is een impulsproduct en met maar liefst drie handelingen voor je van een ijscoupe kunt genieten, verliest het woord impuls flink z’n waarde.” Toch dringt hij bij ijssalonondernemers erop aan om de maatregelen serieus te nemen. “Als blijkt dat er binnen jouw bedrijf meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden, hangt er twee weken sluiting boven het hoofd. En dat wil je natuurlijk absoluut niet.”

Tijdelijk document

Het protocol wordt vrij beschikbaar gesteld, voor zowel leden als niet-leden van de branchevereniging. Loonen benadrukt dat dit om een tijdelijk document gaat. “Het protocol is per direct in te zetten en wordt aangepast wanneer het kabinet met herziene maatregelen komt. Dit communiceren we via onze kanalen, zoals de website en Facebook.” De branchevereniging stelt het document voor de gehele ambachtelijke ijssector beschikbaar. Het protocol is op de website van het Ambachtelijk IJscentrum te downloaden.

Dossiers
Lees ook
Meer specialisatiecursussen bij IJscentrum in 2021

Meer specialisatiecursussen bij IJscentrum in 2021

Het IJscentrum maakt zich op voor het nieuwe ijsseizoen. De vakschool in Vlaardingen introduceerde deze herfst twee specialisatiecursussen. Met succes: de dagcursus Vegan IJs kende twee keer een volle bezetting. Ook de specialisatiecursus Suikerreductie was in no time volgeboekt.

Sigep 2021 wordt 'expanded edition'

Sigep 2021 wordt 'expanded edition'

De organisatie van Sigep kondigde enige tijd geleden aan dat de beurs door het coronavirus verplaatst wordt naar maart en een nieuw format krijgt, de zogenaamde ‘expanded edition’. Het programma en de aanpassingen op gezondheidsrichtlijnen zijn onlangs bekendgemaakt.

Mondkapjesplicht ingegaan

Mondkapjesplicht ingegaan

Vanaf vandaag, 1 december, geldt in Nederland de mondkapjesplicht. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moeten mensen in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en theaters een niet-medisch mondkapje dragen.

Enthousiaste bakker, Friesland

Enthousiaste bakker, Friesland

Wat ga je doen?Wij zoeken een enthousiaste bakker om dit team te versterken! Je zal in de dagdienst van 06.00-15.00 uur werkzaam zijn. Werkzaamheden: Degen draaien,koekzetten,...

Broodbakker omgeving Zevenaar

Broodbakker omgeving Zevenaar

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Zevenaar zijn we per direct op zoek naar een (zelfstandig werkend) broodbakker. Alle producten...

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...