Vasthouden

12 december 2023 Michelle de Koning

BLOG | Een verkiezingsuitslag die nogal wat teweegbrengt aan gevoelens, zowel links als rechts. Onenigheid in de branche tussen het ambachtelijke en industriële deel van de sector. Stakingen binnen bedrijven die de verhoudingen op scherp zetten. Het komt allemaal hard bij me binnen. De spotjes waarmee SIRE een tijd geleden begon, zie ik weer vaker op tv, geen toeval lijkt me. ‘Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt’ betoogt deze campagne en dat wil ik ook graag benadrukken. 

Ik heb namelijk veel moeite met al het tegenover elkaar staan. Van de echt grote conflicten in de wereld tot de eigen branche, het lijkt of we het steeds minder goed met elkaar kunnen vinden. We gunnen elkaar soms het licht in de ogen niet, we hebben steeds vaker het gevoel dat de ander het kwaad bedoelt en geen zicht heeft op jouw leed of zich er niks van aantrekt. 

Maar ik wil terug naar ‘de meeste mensen deugen’. Want zo is het namelijk wel. De meeste mensen zijn vooral bezig om zichzelf, de mensen om hen heen, de straat waar ze wonen, hun dorp of stad steeds een beetje beter te maken. Om te zorgen voor hun medewerkers, om als ondernemer het hoofd boven water te houden, om als organisatie het beste voor hun leden te doen. Ze zijn niet expres bezig anderen te ondermijnen of kwaad te doen. Laten we er weer van uitgaan dat de ander het goed bedoelt, ook al komt dat soms niet zo over. Alleen dan kunnen we verder.

En we moeten verder. Als ondernemer, als werkgever, als organisatie, als mens. En er is zo veel om trots op te zijn en met tevredenheid naar te kijken. Zo blijf ik steeds met een grote glimlach terugdenken aan iba München van afgelopen oktober. Wat stonden daar een hoop mooie Nederlandse bedrijven die hun (technische) bakkerijkennis in volle glorie lieten zien. Die hun machines en kennis in Nederland inzetten en in de rest van de wereld. Die met automatisering en digitalisering oplossingen zoeken voor problemen in de branche. Die de – grote en kleine – bakker helpen in de zoektocht richting de toekomst.

Laten we zo het nieuwe jaar in gaan. Met vertrouwen in elkaar, en in de toekomst.

Fijne feestdagen! 

Altijd op de hoogte blijven?