Nieuws

Belgische Kroonbakkers bakken langste stokbrood

Erpe-Mere – De Belgische Kroonbakkers hebben het wereldrecord ‘langste stokbrood’ verbroken. Het langste stokbrood ter wereld meet 133 meter, waarmee het vorige record, dat in oktober 2015 werd gehaald, met maar liefst elf meter verbeterd is.

Vijftien uur

De Vlaamse Kroonbakkers deden er, zonder enige financiële steun van derden, in totaal 15 uur over. Het resultaat is verbluffend met een totaallengte van maar liefst 133.352 meter. Alles gebeurde volgens de voorschriften van het Guinness book of Records. Binnenkort prijken de Kroonbakkers in het fameuze recordbook als nieuwe recordhouder voor deze discipline.

Intensief werken

De Kroonbakkers slaagden in hun opzet door continu kleine verse deegjes van 3 kg bloem te verwerken. Het was zeer intensief werken, maar supergeschikt omdat de degen in optimale conditie verwerkt konden worden, volgens de bakkers. De rijs werd geregeld door een ingenieus rijstunnelsysteem waar de temperatuur en luchtvochtigheid mee geregeld konden worden. De oven (eigenlijk een combinatie van twee Zweedse tunnelovens) stond op een door de Kroonbakkers ontwikkelde automatisch gestuurde ovenkar. Kroonbakker Stefaan Lievens uit Brugge was hierbij de ontwerper en constructeur van dienst.

Niet verwacht

Dat het record met maar liefst 11 meter zou worden verbroken, hadden de Kroonbakkers niet verwacht. Alles zat mee: de sfeer, het weer en de groepsgeest. Enkele penibele situaties werden op het nippertje vermeden, zoals een opstekende zijwind en de oven-transportband die plots haperde. Attente Kroonbakkers trokken steeds de situatie weer recht.

 

Deel dit artikel