Franse baguette toegevoegd aan de lijst van cultureel erfgoed

1 december 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Foto: Oscar van der Wijk

De Franse baguette is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Dat maakte de VN-organisatie Unesco gisteren bekend. De directeur-generaal Audrey Azoulay noemt het ambachtelijke stokbrood “een synoniem voor delen en gezelligheid”.

Volgens Azoulay viert de baguette de Franse manier van leven en is het een belangrijk element van de maaltijd. Unesco schrijft dat elke bakker van de vier ingrediënten, bloem, water, zout en gist, een uniek product maakt. “Mensen leren bakken door cursussen en door ervaring op te doen in de bakkerij.”

Met de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed geeft de organisatie objecten, rituelen of tradities aan van uitzonderlijke en universele waarde voor de mensheid. Unesco: "Een kenmerk is dat het erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie, en dat het belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit."

Bron: NOS

Altijd op de hoogte blijven?