Wat is het verschil tussen privé- en zakelijk rijden?

23 augustus 2022 Partner content

Als ondernemer houd je niet van stilstaan. Niet met jouw bedrijf, maar zeker ook niet onderweg. Je hebt vervoer nodig om flexibel te kunnen werken, materialen te kunnen vervoeren en het bezoeken van klanten. Een auto of bedrijfsbus die past bij jou en je bedrijf kan al snel veel geld kosten, dus geven we je in dit artikel inzicht in de verschillen van privé- en zakelijk rijden. 

Privé-rijden

De auto die je in privé aanschaft, houdt in dat de auto jouw privé-eigendom is en ook blijft. Bij verkoop van de auto realiseer je in privé mogelijk een winst. Maar echter is het ook mogelijk dat je een niet-aftrekbaar verlies lijdt. Daarnaast krijg je niet te maken met een bijtelling privégebruik auto. Ook hoeft de onderneming geen btw te betalen over de waarde van het privégebruik van de auto. De ondernemer in de inkomstenbelasting kan de auto voor de omzetbelasting tot het ondernemingsvermogen rekenen, ook als de auto voor de winstberekening tot het privévermogen is gerekend.

Zakelijk rijden

In de auto van de onderneming rijden, houdt in dat je de auto tot het ondernemingsvermogen rekent. Dit betekent dat de aanschaf- en alle overige (auto)kosten betaald worden door de onderneming waar je werkzaam bent. Daarnaast kun je de overige autokosten (denk aan bijvoorbeeld onderhoud, APK, brandstof, zakelijke autoverzekering, motorrijtuigenbelasting, maar ook financiering-, parkeer- en waskosten) aftrekken van de winst van de onderneming en bovendien jaarlijks de afschrijving op de auto ten laste van de winst brengen.

Zakelijke auto ook privé gebruiken

Rijd jij in een auto van jouw onderneming? En gebruik je de auto ook privé? Dan ligt de grens voor de privé kilometers in Nederland op 500 kilometers per jaar. Rijd je meer dan 500 privékilometers per jaar met de auto van de zaak, dan moet je voor het privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van jouw onderneming. Het bedrag dat je moet verrekenen hangt af van een aantal factoren:

  • De waarde van jouw auto;
  • De CO2-uitstoot van jouw auto;
  • Wanneer jouw auto voor het eerst is toegelaten op de weg.

De overweging om privé- of zakelijk te rijden, wat is nu het voordeligste, is afhankelijk van allerlei (vaak niet precies bekende) omstandigheden en factoren. Dit maakt het lastig om exact te berekenen wat voordeliger is. Maak daardoor geen ondoordachte keuze en vraag altijd om een berekening voor de voordeligste variant voor jou.

Altijd op de hoogte blijven?