Waarom kan ik zo moeilijk aan goede vakmensen komen?

22 oktober 2008
vraagbaak_09_2008_page1_image2

Een groot aantal ondernemers in de bakkerijsector merkt dat er moeilijk aan goede vakmensen is te komen. Daarvoor is een aantal oorzaken aan te geven. Ursula den Ouden, marketinganalist bij het Nederlands Bakkerij centrum, geeft uitleg.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is al krap en ook de komende jaren worden er grote knelpunten verwacht in de personeelsvoorziening. Door Kenwerk is een inschatting gemaakt dat er tot 2010 ongeveer 400 nieuwe banen bij komen. Daarnaast zorgen pensionering, arbeidsongeschiktheid en nieuwe carrièremogelijkheden buiten de branche ervoor dat er plaats komt voor nog eens 3.000 arbeidskrachten. Er zijn dus in totaal ongeveer 3.400 nieuwe medewerkers nodig tot en met 2010. Terwijl er in die periode slechts 3.000 schoolverlaters beschikbaar komen.

Onderwijs

De aanwas van bakkers daalt of blijft gelijk, maar lijkt in ieder geval niet te groeien in de komende jaren. Het aantal leerlingen dat voor een opleiding MBO Bakkerij kiest, daalt al enkele jaren. In vijf jaar tijd is het aantal ongeveer met tien procent afgenomen. Ook de doorstroming vanuit het VMBO Consumptieve Techniek naar het MBO stagneert. Op HBOniveau zijn er twee studierichtingen: Food & Business en Voedingsmiddelentechnologie. Beide opleidingen hebben iets minder dan 400 studenten. Hoewel gemiddeld genomen de vraag naar arbeidskrachten groter is dan het aanbod, is de situatie niet in elke regio even nijpend. In het noorden, oosten en zuidoosten van het land is de krapte op de arbeidsmarkt het meest zorgwekkend.

Altijd op de hoogte blijven?