Waarom een BV? Deel 1

28 september 2010

Cees de Waal

In een van mijn vorige artikelen schreef ik over de aanstaande veranderingen in het personenvennootschapsrecht. Ik gaf daarbij aan dat de wijzigingen op hetzelfde moment in zouden gaan als de wijzigingen op hetzelfde moment in zouden gaan als de wijzigingen in het B.V.-recht. Alvorens in te gaan op deze wijzigingen, wil ik in dit artikel eerst ingaan op een aantal redenen om in een Besloten Vennootschap (B.V.) te stappen.

Regelmatig zitten we aan tafel met een ondernemer en komt de vraag naar voren: "Wordt het geen tijd dat ik de B.V. in ga?". Er zijn verschillende redenen om de rechtsvorm eenmanszaak of Vennootschap Onder Firma (VOF) om te zetten in een B.V.. Ik stip een aantal hiervan in het kort aan.

Fiscaal

Tarief

Indien de winst op een wat hoger niveau ligt, kan het aantrekkelijk zijn om voor een B.V te kiezen. De belastingdruk ligt bij een B.V. iets lager. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat (een deel van) de winst achterblijft in de B.V. en hierover niet direct belasting hoeft te worden betaald. Op het moment dat u deze winsten als dividend naar privé overhevelt, wordt deze ook nog belast met dividentenbelasting.

Wanneer het precies voordeliger is te kiezen voor een B.V., is per onderneming verschillend. Bij de berekening hiervan moet rekening worden gehouden met vele factoren zoals de hoogte van uw salaris uit de B.V., wel of geen pensioen, de hoogte van de winst, et cetera. Op onze website www.bouwer-officier.nl vindt u een voorbeeldberekening met daarbij genoemd de aspecten waarmee rekening moet worden gehouden.

Vermogensetikettering

 Dit is een moeilijk woord voor het kiezen van de fiscale plek van sommige vermogensbestanddelen, bijvoorbeeld onroerend goed. De keuze voor een B.V.-structuur geeft in sommige gevallen de mogelijkheid om ondernemingsvermogen toch in privé (box 3) te houden.

Juridisch

Aansprakelijkheid

Bij een eenmanszaak is de eigenaar hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van zijn onderneming. Ditzelfde geldt ook voor de vennoten van een vennootschap onder firma. Bij een Besloten Vennootschap ligt dat anders. Immers, de B.V. wordt gezien als een aparte rechtspersoon en is uit dien hoofde zelf aansprakelijk voor haar schulden. Daarbij moet ik wel opmerken dat indien de directeur zich niet aan de regels houdt, hij of zij alsnog aansprakelijk kan worden gesteld. Ook een bank zal vaak persoonlijke betrokkenheid van de directeur/eigenaar willen en een borgen van hem vragen.

Afschermen risico's

Door middel van een B.V. is het dus mogelijk zakelijke risico's al of niet gedeeltelijk af te scheiden van privévermogen. Daarnaast biedt een B.V.-structuur ook de mogelijkheid om verschillende activiteiten van elkaar te scheiden in aparte B.V.'s. Indien één activiteit minder succesvol blijkt, hoeft een andere activiteit hier niet direct schade van te ondervinden. Het is wel van belang dat er niet te veel vorderingen over en weer zijn.

Overdraagbaarheid

Een B.V. is makkelijker over te dragen. Immers, de aandelen krijgen in dat geval een andere eigenaar.

Status/imago

In sommige branches heeft de rechtsvorm B.V. een hoger imago dan een eenmanszaak of V.O.F.. Ook dit kan dan een reden zijn om voor deze rechtsvorm te kiezen.

Er zijn dus vele redenen om voor de B.V. te kiezen. Maar bij al deze redenen geldt: laat u goed informeren en adviseren alvorens deze keuze definitief te maken.

 

 

Prijsverhogingen

 

Door grondstoffenleveranciers maar ook in de media wordt veel gesproken over aankomende prijsstijgingen van onder meer meel. Dit zal gevolgen moeten hebben voor uw verkoopprijzen. Hoeveel deze omhoog moeten, is sterk afhankelijk van uw specifieke situatie. Naast de stijgende grondstofprijzen zijn ook andere kosten gestegen. Denk onder andere aan de lonen. Het is van belang dat u zelf goed berekent wat uw verkoopprijzen moeten zijn. In de maarteditie (nr. 3) van Bakkers In Bedrijf gaven wij al 'nut en noodzaak' aan van calculeren.

Altijd op de hoogte blijven?