Voedingsvezels zijn vooral bekend vanwege hun belang in een gezonde voeding . Maar voedingsvezels in uw grondstoffen zijn ook van invloed op uw proces en de kwaliteit en smaak van het eindproduct. Dit effect hangt af van de soort vezel en het product.
Er liggen kansen voor gerichte toepassing van voedingsvezel in uw product, zoals:
• Het maken van producten waarmee de consument gemakkelijk meer vezels binnen krijgt.
• Voedingsvezel gebruiken als vet- en/of suikervervanger in “gezondere keuze” varianten.
• Een functionele toepassing van voedingsvezel, bijvoorbeeld als verdikkingsmiddel.
De informatie in onderstaande artikelen op de website van het NBC helpt u om hiermee aan de slag te gaan. U vindt hier informatie over wat voedingsvezel is, welke typen er zijn, hoe de verschillende typen toe te passen in producten, welke voedings- en gezondheidsaspecten voedingsvezel leveren, welke informatie op het etiket geplaatst moet worden en welke wetgeving van toepassing is.
- Wat zijn voedingsvezels?
- Definitie voedingsvezels
- Bronnen en type voedingsvezels
- Hoe bepaal ik het vezelgehalte in mijn product? (achter inlog Mijn NBC)
- Fysiologische effecten van voedingsvezels (achter inlog Mijn NBC)
- Technologische toepassingen en eigenschappen van voedingsvezels (achter inlog Mijn NBC)
- De database voedingsvezels
- Handboek ‘voedingsvezels ontrafeld’
- Claims en etikettering van voedingsvezels