NSure wint Food Valley Award 2010

8 oktober 2010

Tijdens de Food Valley Conferentie is NSure uit Wageningen uitgeroepen tot winnaar van de Food Valley Award 2010. Het bedrijf wint het hiermee van Smilde Bakery en de VanDrie Group.

NSure ontwikkelde een innovatieve technologie gebaseerd op metingen van genactiviteit, waarmee de kwaliteit van verse plantaardige producten objectief kan worden vastgesteld. De technologie maakt het mogelijk om het optimale oogstmoment te voorspellen en om direct na de oogst te in te schatten of een partij al dan niet langdurige bewaring kan doorstaan.

Grip op kwaliteit van appels en peren

Appels en peren worden in een korte periode geoogst en vervolgens onder speciale condities opgeslagen om jaarrond kwalitatief goed en gezond fruit te kunnen leveren. De kwaliteit van het fruit na langdurige bewaring hangt sterk af van de conditie bij inslag, die wordt bepaald door teeltomstandigheden en oogstmoment. In samenwerking met partijen uit de fruitsector (veilingen en telers) en Wageningen UR ontwikkelde NSure een innovatieve technologie, die het mogelijk maakt om het optimale oogstmoment te voorspellen.

Concrete resultaten
Naast het voorspellen van het meest geschikte oogstmoment is met behulp van de technologie direct na de oogst in te schatten of een partij al dan niet langdurige bewaring kan doorstaan. Partijen met een hoog risico kunnen direct worden afgezet of kort worden bewaard. Zo wordt de vernietiging van de oogst (jaarlijks 5 – 10 %) aanzienlijk gereduceerd. Het beperkt het financiële risico voor teler en handelaar en maakt de fruitproductie efficiënter en duurzamer. Voor de consument betekent dit optimale kwaliteit qua kleur, smaak en overige eigenschappen van het hardfruit, zelfs na langdurige opslag. “Het is voor ons ontzettend belangrijk erkenning te krijgen voor wat we doen, door het winnen van deze prestigieuze prijs. Dit zal ons helpen bij verdere groei. Ik denk dat wat we gedaan hebben, datgene is waar Food Valley om draait. De samenwerking en het vertrouwen van de Fruitindustrie, waaronder De Greenery, Veiling Zuid Limburg en Veiling Zaltbommel waren erg belangrijk“, aldus Monique van Wordragen, algemeen directeur Nsure.

NSure was één van de drie kanshebbers op de Food Valley Award 2010. De andere twee genomineerde kandidaten waren Smilde Bakery met de Zócijs, het verantwoorde saucijzenbroodje en VanDrie Group met het concept ‘Optimalisatie van dierenwelzijn en ketenefficiency in de kalfsvleesketen’.

Altijd op de hoogte blijven?