‘Ik heb ooit twee jaar aan een product gewerkt’

14 november 2022 Sanne Wolters

Als klein meisje had Ellen Reijers (29) nooit gedacht dat ze later tompoucen zou ontwikkelen. Inmiddels gaat ze elke dag met plezier aan het werk bij Mademoiselle Desserts, producent van gebak en desserts. Heel de dag met zo veel lekkers bezig zijn, wie wil dat nou niet? 

Mademoiselle Desserts Weert is sinds 2016 onderdeel van de Mademoiselle Desserts Group, een van oorsprong Frans bedrijf. In Nederland maken we onder meer tompoucen, cakerolletjes en schnitten. Ik ben verantwoordelijk voor de productontwikkeling. Samen met mijn team ontwikkel ik nieuwe producten, verbeteren we bestaande recepturen, passen het product aan op basis van de wensen van de klant of omdat er bijvoorbeeld minder E-nummers in mogen zitten. Momenteel zijn we onder meer bezig de Nutri-Score en voedingswaarden van producten te verbeteren. Dat wordt steeds belangrijker. Daarnaast zijn er ontwikkelingen op het gebied van plantaardige producten. Het is soms een uitdaging om goede vervangers te vinden voor bepaalde ingrediënten.
Vroeger had ik nooit gedacht dat ik in een tompoucefabriek terecht zou komen, maar ik heb altijd wel een fascinatie gehad voor eten. Na mijn studie Voedingsmiddelentechnologie, richting productontwikkeling en bakkerij, was deze baan een logische stap. Wat ik de laatste tijd het leukst vond om te ontwikkelen, is de cookie caramel tompouce voor de Franse markt. Een ontzettend lekker product. Ik moet
natuurlijk veel proeven en beoordelen, dat is voor de buitenlandse markt soms best lastig, want ieder land heeft zijn eigen smaakvoorkeuren.
Het werk bevalt me goed, vooral vastbijten in grote projecten vind ik leuk. Ook de tests die we hiervoor zowel in het lab als op productieniveau moeten doen. Ik vind het
interessant als daar resultaten uitkomen die je niet verwacht. Ik heb ooit twee jaar aan een product gewerkt voordat het klaar was voor productie. Gelukkig zijn er ook ontwikkelingen die sneller gaan. Er is altijd wel wat te proeven. In het begin deed ik dat veel, maar inmiddels bewaar ik het proeven meestal voor functionele doeleinden.” 

Altijd op de hoogte blijven?