Hoe vermeld ik kaas in mijn product op het etiket?

22 september 2010
Pauline Houtsma 2

Kaaskoekjes, pizza's, een broodje brie. Als u kaas in uw producten verwerkt, heeft u te maken met een aantal wettelijke regels voor de vermelding op het etiket. Zo mogen bepaalde soorten met de groepsnaam 'kaas' worden aangeduid, terwijl u in andere gevallen verplicht bent de specifieke soortnaam (bijvoorbeeld smeltkaas of Emmentaler) te noemen. Soms moet u dan ook (alle) ingrediënten daarvan vermelden.

Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet van het Nederlands Bakkerij Centrum: "Welke regel precies geldt voor de kaas die u in het product gebruikt, hangt van twee dingen af: van hoe de kaas is gemaakt en of de soortnaam van de kaas wordt genoemd in de productnaam of bij de presentatie van het product.

Volgens het Warenwetbesluit Zuivel mag een product 'kaas' worden genoemd als het voldoet aan drie voorwaarden: stremming van koemelk, verwijdering van wei en een rijpingsproces. Voorbeelden van kaassoorten die hieraan voldoen zijn Goudse kaas, Gruyère en brie. In principe kunt u dan volstaan met de vermelding 'kaas' op de ingrediënten. Dit mag echter alleen als de soortnaam niet genoemd wordt in de aanduiding of presentatie van het product, bijvoorbeeld kaaskoekjes of kaascroissant.

Bij een pizza met vier soorten kaas of een Emmentalerkoekje bent u dus wél verplicht de soortnaam in de ingrediëntenlijst te noemen. Dit is ook het geval als in het product bijvoorbeeld geitenkaas, Roquefort of verse kaas (roomkaas, Mozzarella) is verwerkt, omdat deze niet voldoen aan de definitie van kaas. Ze zijn immers niet van koemelk bereid of hebben nauwelijks een rijpingsproces ondergaan.

Wanneer u de soortnaam gebruikt, kan het zijn dat u ook verplicht bent ingrediënten van de betreffende kaassoort te vermelden. Voldoet de kaas wel aan de definitie maar bevat deze bijzondere ingrediënten zoals kleurstoffen, conserveermiddelen en kruiden, dan vermeldt u deze extra ingrediënten. Bijvoorbeeld: Goudse kaas (met kleurstof E160b). Voldoet de kaas niet aan de definitie, dan bent u verplicht álle ingrediënten ervan te noemen. denk bijvoorbeeld aan smeltkaas, verse kaas, geiten- en schapenkaas."

Meer weten? Op www.nbc.nl vindt u de werkwijzer kaas in de ingrediëntenlijst

Altijd op de hoogte blijven?