Gezondheidseffecten volkoren moleculair verklaard

Volkoren

Dat volkoren producten gezond zijn, wisten we al. Een onderzoeksteam uit Finland, Italië en Frankrijk zegt nu ook een mogelijke moleculaire verklaring te hebben gevonden: betaïne, een groep van stoffen die de structuur van zowel formele positieve als negatieve ladingen hebben.

Ze onderzochten het effect van een 12-weken-durend dieet met veel volkoren producten op de metabolieten van mensen met insulineresistentie.

Het dieet verhoogde de aanwezigheid van betaïnes in het lichaam in vergelijking met het controle-dieet (laag in volkoren granen, maar gelijk in macronutriënten). Ook bleek dat een grotere hoeveelheid betaïne samenhangt met een verbetering in het glucose-metabolisme. Een hogere hoeveelheid pipecolic acid- en valine-betaïne hing bijvoorbeeld samen met een lager glucoselevel na het eten.

Epidemiologische studies tonen al langer een relatie tussen een dieet met veel volkoren granen en gezondheidseffecten zoals een verlaagd risico op hart en vaatziekten en diabetes type 2.

Bron: Foodlog

Lees ook
Bijna een derde van Nederlanders denkt: “hoe donkerder het brood, hoe gezonder”

Bijna een derde van Nederlanders denkt: “hoe donkerder het brood, hoe gezonder”

29% van de Nederlanders is het eens met de stelling “hoe donkerder het brood, hoe gezonder.” Dit blijkt uit het jaarlijkse GfK-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) waarin de kennis, houding en consumptie van brood in Nederland in kaart zijn gebracht. Daarnaast geeft 64% aan brood op kleur uit te kiezen. Dit terwijl kleur niet bepalend...

Kennissessie Blik op Volkoren: Hoe laten we de consument vaker kiezen voor volkoren?

Kennissessie Blik op Volkoren: Hoe laten we de consument vaker kiezen voor volkoren?

Het eten van volkorenbrood heeft gunstige effecten op de gezondheid. Daarom moeten meer Nederlanders kiezen voor volkorenproducten, zegt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Maar consumenten staan niet altijd positief tegenover volkoren. Hoe overtuigen we meer Nederlanders om voor volkorenbrood te kiezen?

Week van het Brood 2023: Vol van volkoren

Week van het Brood 2023: Vol van volkoren

Het NBC organiseert begin 2023 weer de Week van het Brood, met deze editie het motto: “Volkoren, vol vezels, vol smaak.”