Dertien essays over eten

“Er zijn in Nederland te weinig boeken over eten”, schrijft Bowi van Onna in de inleiding. Kookboeken zijn er genoeg, maar er zijn weinig boeken waarin literatuur en keuken “lekker met elkaar versmelten”. Dus liet hij dertien auteurs schrijven over hun passie voor eten en bundelde deze in het boek In de keuken.
Van Onna kwam op het idee nadat hij In the Kitchen, Essays on Food and Life van de Britse uitgeverij Daunt Books las. Een bundel met persoonlijke essays over het belang van eten binnen en buiten de keuken. Dat geldt ook voor deze Nederlandse editie. De essayschrijvers hebben elk een andere achtergrond. Onder andere een uitgever, chefkok, ondernemer, sommelier, kookboekenschrijfster en poëet schreven een bijdrage. Ze hebben één ding gemeen: een passie voor eten.
Sommigen hebben daadwerkelijk in een (professionele) keuken gestaan, anderen verbinden herinneringen aan eten of schrijven over familierecepten.
Het resulteert in twaalf korte verhalen en één gedicht. Bij sommige essays kun je het eten haast proeven. De dertien hebben allemaal een andere schrijfstijl en een andere insteek, waardoor het ene verhaal mij meer aansprak dan het andere.
Het essay dat er voor mij het meeste uitsprong, was dat van kookboekenschrijfster Vanja van der Leeden. Haar essay – Bakken en braken – onderscheidt zich niet alleen van de andere verhalen omdat ze een passie voor eten heeft, maar ook een moeizame relatie ermee. Van der Leeden worstelde lange tijd met een eetstoornis en schrijven over eten wakkerde dit aan. “Eten was mijn houvast en een monster ineen. Hoe ging ik hieruit komen zonder mijn grote liefde op te geven?” Haar relaas over haar worsteling en hoe ze deze overwon, maakt indruk.
Ook de andere essays zijn persoonlijk. Ayra Kip, Reza Kartosen-Wong en Maureen Ghazal schrijven over het doorgeven van familierecepten. Dat deed me meteen terugdenken aan de zuurkoolschotel van mijn oma, die – nu mijn moeder hem maakt – toch iets minder lekker is.
Het ritueel van het avondeten met het gezin, stiekem aan tafel proberen te lezen, hoe je smaak zich in de loop van de jaren ontwikkelt, maaltijden die je eet als je iets hebt te vieren of juist in tijden van verdriet, enzovoorts. Allemaal elementen die iets herkenbaars en iets universeels hebben. Dit boek is wat mij betreft dan ook een aanrader voor mensen die houden van eten en lezen.
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Marketing voor ondernemers met lef
Veel ondernemers proberen klanten te lokken door hun kennis te delen. Helemaal verkeerd schrijft Aartjan van Erkel in zijn nieuwe boek Nummer 1. Hij gelooft dat je niet je kennis gratis moet delen, maar moet entertainen. “Stop met teachen, begin met teasen.”
De Verstandige Kock
De Verstandige Kock is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw. Hierin staan culinaire gerechten van de Lage Landen uit deze perdiode. Twintig recepten uit dit boek zijn nu bewerkt voor de moderne keuken. Het kookboek De Verstandige Kock werd in 1669 als sluitstuk opgenomen in het driedelige ‘Het Vermakelijck...
Aangenaam - Jimmy de Leeuw
Tijdens de coronalockdowns schreef chefkok Jimmy de Leeuw samen met zijn vrouw en schoonzus Aangenaam, een basiskookboek met een beetje extra. Naast recepten biedt het boek informatie over materiaal en keukentechnieken en biedt een kijkje in de professionele keuken.