Aantal bedrijven brood- en banketsector groeit

7 juni 2022 Ron Duijkers

Foto: Oscar van der Wijk

Analist Ron Duijkers interpreteert elk kwartaal de cijfers die het CBS publiceert over de ontwikkelingen van de bedrijven in de brood- en banketsector.

Het aantal bedrijven dat zich voornamelijk bezighoudt met het bakken en/of verkopen van brood, koek en banket is tussen het begin van het tweede kwartaal van vorig jaar en het tweede kwartaal van dit jaar met ruim 9 procent gestegen. Vooral nieuwe warme bakkers dienden zich aan, gevolgd door een flink aantal nieuwe industriële bakkers van koek en banket, terwijl het aantal koude bakkers bescheiden steeg. Kleine bedrijven groeiden het hardst in aantal.

Meer warme bakkers

Sinds de start van de CBS-reeks in 2007 is het aantal bedrijven in de brood- en banketsector met bijna 50 procent gegroeid. Brood- en banketgerelateerde bedrijven zijn overwegend natuurlijke personen (eenmanszaken, vennootschappen onder firma e.d.). Het aantal rechtspersonen (BV’s e.d.) is duidelijk in de minderheid. Dit blijkt uit een analyse van de cijfers die het CBS recent publiceerde. tekst Ron Duijkers ondernemen | trends Uit de ontwikkeling van het aantal warme bakkers in de loop der jaren blijkt duidelijk dat consumenten de voorkeur geven aan vers ambachtelijk gebakken brood en banket. Deze veruit grootste branche in de brood- en banketsector telde aan het begin van het tweede kwartaal van dit jaar 3500 bedrijven. Een jaar eerder waren dat er nog 3185. In één jaar tijd kwamen er per saldo 315 warme bakkers bij (+9,9 procent). De grootste groei vond plaats bij de allerkleinste warme bakkers (+330 bedrijven met 1 werkzame persoon). Het aantal warme bakkers met 2 werkzame personen nam af met 10 bedrijven en bij de warme bakkers met 5 tot 10 werkzame personen verdwenen zelfs 20 bedrijven. Sinds 2007 is het aantal warme bakkers in Nederland met 56,6 procent gestegen: van 2235 begin 2007 tot 3500 in het tweede kwartaal dit jaar.

Koude bakkers

De voorkeur voor warme bakkers blijkt uit de opvallend achterblijvende groei van het aantal bedrijven dat zijn brood en banket niet zelf bakt, maar inkoopt bij andere bakkers. Het afgelopen jaar kwamen er per saldo nauwelijks koude bakkers bij. Vanaf het begin van het tweede kwartaal vorig jaar tot het tweede kwartaal van dit jaar kwamen er in Nederland maar 10 koude bakkers bij. Het aantal steeg in deze periode van 725 naar 735 (+1,4 procent). Ook op de langere termijn is de groei relatief bescheiden: van 2007 tot 2022 kwamen er per saldo 40 koude bakkers bij (+5,8 procent).

Banket- en koekindustrie

Zowel op de korte als op de langere termijn is de groei van het aantal bedrijven in de banket- en koekindustrie het meest spectaculair. In de twaalf maanden tussen het tweede kwartaal van 2021 en het tweede kwartaal van 2022 kwamen hier 55 bedrijven bij en groeide het totaalaantal naar 300 bedrijven (+22,4 procent). Het aantal kleinere bedrijven nam in deze periode het meest toe. Eenpitters stegen in aantal naar 195 bedrijven in totaal (+30 procent). Het aantal bedrijven met 2 werkzame personen groeide met 66,7 procent naar in totaal 25 bedrijven. Vanaf begin 2007 tot het tweede kwartaal van 2022 laat het aantal bedrijven in de banket- en koekindustrie een ruime verdubbeling zien. In deze periode nam het aantal met 160 toe: van 140 naar 300 (+114,3 procent).

Niet-rechtspersonen

Van de in totaal 4535 bedrijven in de brood- en banketsector had 16 procent rechtspersoonlijkheid en was 84 procent een natuurlijke persoon. Deze verhouding is sinds 2007 weinig veranderd: toen had 19 procent rechtspersoonlijkheid en 81 procent niet.

Altijd op de hoogte blijven?