Winterquiche

8 maart 2023 Nederlands Boulangerieteam

Foto's: Oscar van der Wijk
Tekst: Daan Filius

Ik heb een hartige quiche gemaakt met onder andere truffel erin! Dit product is een van mijn favoriete hartige snacks. Door de winterse smaken past het perfect bij deze tijd van het jaar en de truffel in dit gerecht versterkt alle andere smaken.

Daan Filius

Van kinds af aan stond ik al in de bakkerij mijn vader te assisteren, Dat vond ik ook het leukste om te doen. Vele jaren later pakte ik mijn interesse door en volgde de opleiding Brood en Banket aan het Curio in Breda, waar ik liefde voor het vak begon te krijgen en zeker wist dat ik niks liever wilde. Nu ga ik nog een stapje verder en staat een specialisatie Bakkerijtechnologie op de HAS voor de deur om me te blijven ontwikkelen en verbeteren in het bakkersvak. Ik ben nu 20 jaar en sinds mijn 19e ben ik lid van het BoulangerieTeam. Namens het Team heb ik al mogen strijden om het Europees Kampioenschap, waar ik met andere collega´s een tweede plaats heb behaald! Dit jaar gaan we voor een revange en gaan we voor goud!
Ook deed ik in 2022 mee aan de beroepenwedstrijd Skills op het onderdeel Boulangerie, waar ik Nederlands Kampioen werd. Als gevolg hiervan deed ik mee aan een internationale trainingswedstrijd, waar ik ook de eerste plaats heb gewonnen. Na al vele mooie bedrijven gezien te hebben, ben ik nu werkzaam bij Bakkerij Pim Filius: het bedrijf van mijn ouders in Dongen.

Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar info@boulangerieteam.nl.

BIB 1-23 Daan Filius

Wat heb je nodig...

Voor circa 30 stuks

Materiaal
- ronde steker Ø 11 mm
- ronde papieren bakjes Ø 9mm

Zetsel 
100 gram T45
100 gram lauwe melk
55 gram gist

Recept
900 gram T45
15 gram zout
100 gram suiker
400 gram vers ei
400 gram roomboter

Vulling
60 gram truffeltapenade
125 gram gesneden prei
125 gram gesneden champignons
80 gram Parmezaanse kaas
150 gram oude kaas
150 hamblokjes
100 gram gesneden zongedroogde tomaat

Appareil
200 gram ongezoete slagroom
200 gram heel ei
5 gram zout
1 gram peper

Decoratie per stuk
2 kwartjes tomaat
2 stukjes Parmezaanse kaas
1 takje peterselie

Stap 1

Maak het zetsel en laat dit 15 tot 20 minuten rijzen. Voeg dit toe aan de andere grondstoffen en kneed er een soepel deeg van. Voeg de boter pas toe als het deeg 80% is afgekneed en draai als vulling de truffel erdoor. Dek het deeg af en laat het een nacht in de koelkast staan.

BIB 1-23 Recept zetsel

Stap 2

Snijd de groente klein en meng alles door elkaar. Maak ook gelijk de appareil en zet deze apart.

BIB 1-23 Recept 1

Stap 3

Rol het deeg uit op 3 mm dik, steek met de ronde steker rondjes uit en fonceer het deeg in de bakjes. Vul vervolgens de bakjes met 40 gram vulling en laat dit circa 60 tot 70 minuten narijzen.

BIB 1-23 Recept 2

Stap 4

Vul de bakjes net voor het bakken na met circa 20 tot 25 gram appareil.

BIB 1-23 Recept 3

Stap 5

Bak de quiche 16 tot 18 minuten op 165 graden (hetelucht). Laat de quiche goed afkoelen voordat de decoratie erop gaat, anders vergaat de peterselie erg snel. Leg na het afkoelen de decoratie er netjes op. Geniet ervan!

Altijd op de hoogte blijven?