Roggebrood kneden op Monumentendag

7 september 2010

Boeren, burgers en buitenlui, het zijn middeleeuwse taferelen in Bedum op zaterdag 11 september a.s. Dan is het namelijk Nationale Monumentendag. Natuurlijk heeft bakker Klaes Hoekstra iets bedacht om hier op in te spelen.

Van 12.00 tot 17.00 uur is de Stationsweg het toneel van het oude gilde ambacht van de bakker.

In het begin van de middeleeuwen bakte iedereen nog zijn eigen brood aan huis. Het beroep bakker kwam pas in de late middeleeuwen toen er meer mensen in de stad gingen wonen. Rogge was goedkoop en werd dus door de gewone man gegeten. De rijken aten Kuch (tarwebrood), ook wel ‘herenbroot’ genoemd. Deze kuch broden groot en klein bakt bakker Hoekstra speciaal voor de wandelaars van de Walfridus voettocht. Het eerste exemplaar wordt door 'Walfridus' zelf in ontvangst genomen.

Vroeger werd het roggebrood o.a. gekneed met de voeten in een oude trog, wat bijzonder zwaar werk was. U kunt dit zelf komen bekijken (de bakker even helpen kneden mag natuurlijk ook!) of luisteren naar de historie van roggebrood. Voorts is er een kleine tentoonstelling van oude bakkerij gereedschappen met een prijsvraag en zullen onze in middeleeuwse stijl geklede dames u diverse ouderwets smakelijke producten laten proeven.

Altijd op de hoogte blijven?