Robin Hoedjes winnaar Dutch Pastry Award

10 maart 2015

ROSMALEN - Robin Hoedjes, werkzaam bij Huize van Wely in Noordwijk, is de winnaar geworden van de Dutch Pastry Award 2015. Dat is bekend gemaakt op de tweede beursdag van Bakkersvak 2015 in Rosmalen. De patissier verkrijgt daarmee de titel ‘Beste patissier van Nederland’. Ook wordt Hoedjes aspirant-lid van het Nederlands Patisserie Team. In een spannende wedstrijd wist Hoedjes de jury te overtuigen met een expressief showstuk van eetbare materialen en strakke desserttaart rond het thema ‘Science fiction’.

Zilver en brons

De tweede plek was voor Jeroen Kemps, werkzaam bij Bakkerij Bekkers in Veghel. De derde plaats was een prooi voor Rosanne Buitenhuis van Patisserie Tummers in Heemstede, in 2013 winnaar van de Gouden Gard. Er deden vijf kandidaten mee aan deze editie van de Dutch Pastry Award. Acht hadden zich er aangemeld, maar door breuk aan het showstuk tijdens het vervoer naar Rosmalen, haakten er drie weer af.

Geen onbekende

Hoedjes is geen onbekende in de bakkerijbranche. Zo won hij op zijn vakgebied vele internationale prijzen. Onder meer in 2010 de Culinary Cup in Luxemburg en in 2013 het zilver bij Salon Culinaire Mondeal in Basel, Zwitserland. De patissier werkte de afgelopen tijd in Koeweit, bij de ‘The Victorian Patisserie-Chocolaterie’. Hij stond daar samen aan de bank met Frank Haasnoot, de winnaar van de World Chocolate Masters in 2011.

Korte voorbereiding

Pas kort geleden keerde Hoedjes terug naar Nederland om (weer) aan de slag te gaan bij Huize van Wely. Deelname aan de Dutch Pastry Award stond al langere tijd op het verlanglijstje van de patissier. Ondanks de korte voorbereidingstijd – slechts vijf weken – besloot Hoedjes toch mee te doen. “De voorbereiding was kort en hevig, maar ik heb wel álles gegeven”, geeft hij te kennen bij de prijsuitreiking.

Publiek

De jury – bestaande uit leden van het Patisserie Team – roemt de inbreng van Hoedjes die ze omschrijven als ‘sterk, strak en vaktechnisch op het juiste niveau’. De winnaar is dolblij met de titel. Hij streed samen met vier andere kandidaten om de award en bekende toch wel wat klamme handjes te hebben, vlak voor de prijsuitslag. Niet alleen de vakjury wees Hoedjes als winnaar aan, ook de bezoekers van Bakkersvak mochten hun stem uitbrengen. Ook de publieksprijs ging naar de patissier van Huize van Wely.

Emotie

De Design Award ging naar Jeroen Kemps. De motivatieprijs voor aanstormend talent kwam terecht in de handen van Joeri van de Kerkhove uit België. Deze prijs is omgedoopt tot de Jurgen Willems-prijs als eerbetoon aan de eind vorig jaar overleden, jonge patissier die lid was van het Nederlands Patisserie Team. In het bijzijn van de geëmotioneerde ouders en zus van Willems, nam Van de Kerkhove de prijs in ontvangst. De award voor beste nieuwkomer was ook een prooi voor Robin Hoedjes.

Flora en Fauna

Volgend jaar is er weer een editie van de Dutch Pastry Award: het thema is dan Flora en Fauna. De inschrijving voor de wedstrijd start binnenkort.

Altijd op de hoogte blijven?