Nieuwe lichting bakkerijtechnologen HAS

14 juli 2010

Veertien Voedingsmiddelentechnologiestudenten van Hogeschool HAS Den Bosch hebben op 9 juli hun diploma behaald met de specialisatie Bakkerij.

Op HAS Den Bosch worden al bijna dertig jaar bakkerijtechnologen opgeleid. Sinds de start van de opleiding in 1981 zijn er nu zo’n 450 afgestudeerden de markt op gegaan.

Bakkerij is één van de specialisaties van de dagopleiding Voedingsmiddelentechnologie. De opleiding duurt in totaal vier jaar, waarvan de eerste twee zich met name richten op algemene voedingsthema’s (zoals food & nutrition, food production en product development) en het derde op de praktijk (twee stages, waarvan één buitenlandse). In het afstudeerjaar gaan studenten zich specialiseren. Studenten die kiezen voor de specialisatie Bakkerij, benaderen het vakgebied vanuit een zelfgekozen beroepsprofiel: productontwikkelaar, procestechnoloog, kwaliteitskundige, commercieel technoloog of verpakkingstechnoloog.

Fransje Wels, docente bakkerijtechnologie, legt uit: “We vinden het belangrijk dat studenten bakkerijprocessen begrijpen en doorgronden. Waarom vinden bewerkingen plaats? Waarom voeg je bepaalde ingrediënten toe? De analyse van het totale proces is belangrijk, omdat je tussendoor soms niet of moeilijk in kan grijpen. Een goede procestechnoloog moet zowel van te voren kunnen inschatten waar zich problemen kunnen voordoen en achteraf kunnen analyseren waar(om) dingen mis gaan.”

Naast de procesmatige aspecten, wordt ook aandacht besteed aan de brede context. “Het gaat niet alleen om het technische proces, maar ook kwaliteitsaspecten, marketing en de afzetmarkt spelen een belangrijke rol. Productontwikkelaars moeten ook die kant van het verhaal kennen. Deze kennis kan doorslaggevend zijn bij de lancering van een nieuw product,” aldus Fransje.

Hogeschool HAS Den Bosch feliciteert Daphne Baars, Bas-Jan Bax, Renate Coenen, Laura Liebregts, Ronic Muller, Stephanie Timmer, Esther Verburg, Marlies Versteeg, Sanne Willems, Evelien Zaal, Koen Zwanenburg, Jeltje de Kock, Daisy Vollenberg en Joep Kennes met het behalen van hun HBO-diploma en wenst ze heel veel succes in de sector!

Voor meer informatie over deze opleiding kunt u kijken op de website www.hasdenbosch.nl

Altijd op de hoogte blijven?