'Nederlandse boer profiteert van stijging graanprijs'

4 augustus 2010

De prijs van graan schiet omhoog, nu de landen in het zogeheten Zwarte Zee-gebied getroffen worden door hitte en droogte. "De Nederlandse boer zal ervan profiteren en dat was ook hard nodig", aldus PA-voorzitter Theo Meijer.

De prijs van gerst is in vier weken tijd verdubbeld en die van tarwe ligt zo'n 60 tot 70 procent hoger, aldus een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ''De Nederlandse boer zal ervan profiteren en dat was ook hard nodig. Het afgelopen jaar was schrikbarend slecht", aldus voorzitter Theo Meijer van het productschap.

De droogte leidt tot een slechte graanoogst in Rusland, Kazachstan en Oekraïne. Deze landen zullen nu minder exporteren naar Arabische landen, die daardoor weer bij andere landen zullen aankloppen.

Nederland produceert vooral graan voor veevoer, maar volgens Theo Meijer bewegen de prijzen daar wel mee met de prijzen van graan dat bestemd is voor brood.

Broodprijs
Hoeveel de Nederlandse akkerbouwer ervan profiteert, is niet duidelijk. Veel akkerbouwers hebben al een deel van de oogst verkocht. Meijer waagt zich niet aan een voorspelling over wat een hogere graanprijs voor de broodprijs betekent.

De prijs van graan is ook van belang voor veevoer. Nederland heeft een grote veevoederindustrie en die voert veel graan in.

Een hogere graanprijs zal op termijn gevolgen kunnen hebben voor de prijs van vlees. Voor een kilo kip is drie kilo voer nodig en voor een kilo rundvlees vijf kilo.

Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven?