Afvalwater voedingsbron voor cacaoplantages

24 november 2016

AMSTERDAM - Chocolatemakers gaat met hulp van de Nederlandse Waterschappen en de Tres Hombres struviet (fosfaat) dat gewonnen wordt uit het Nederlandse afvalwater, terugbrengen naar de cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek om weer als voedingsrijke grondstof te gebruiken. Dit jaar wordt het unieke pilotproject uitgevoerd en met lokale partners gemonitord.

Waardevolle grondstof

Struviet is één van de waardevolle grondstoffen die waterschappen terugwinnen uit afvalwater. Dit mineraal wordt in de Dominicaanse Republiek gemixt met lokale organische stof en compost om zo een duurzame grondstof voor cacaobomen te vormen. De Tres Hombres, het eerste zeilende vrachtschip, heeft onlangs bij aankomst in Nederland de nieuwe oogst biologische cacao voor Chocolatemakers gelost en vaart terug met struviet; in Nederland wordt een overschot aan fosfaat verminderd en het tekort op de Dominicaanse Republiek wordt aangevuld.

Afvalstof als voedingsstof

Rodney Nikkels van Chocolatemakers: ”De bodem op cacaoplantages wordt steeds armer doordat nutriënten via de cacaobonen naar onder andere Nederland worden geëxporteerd en niet worden aangevuld. Hierdoor wordt de fosfaathuishouding in de bodem verstoord. Als het groeien van cacao een toekomst wil behouden, dan zijn drastische oplossingen nodig.”

Altijd op de hoogte blijven?