Echte Bakker Koenen oliebollenkampioen Echte Bakkers

14 december 2011

Koenen, de Echte Bakker met vijf bakkerswinkels (in Westervoort, Duiven (2x), Doesburg en Steenderen) heeft de eerste prijs behaald bij de landelijke oliebollenkeuring van het Echte Bakkersgilde. De tweede plaats was voor Echte Bakker Nijkamp en derde werd Echte Bakker Eising.

Keuring
Elk jaar, als de feestdagen naderen, kunnen alle 205 Echte Bakkers van Nederland hun oliebollen laten keuren in Wageningen. De beoordeling was dit jaar wederom in handen de ervaren keurmeester Chris Scholtens van het Echte Bakkersgilde. Hij beoordeelde de inzendingen op onderdelen als smaak, vet, vulling en eeteigenschappen. Volgens keurmeester Chris Scholtens leveren de prijswinnaars een knap staaltje vakmanschap. “Aan het verschil van kwaliteit bij alle inzendingen blijkt dat het bakken van een goede oliebol nog niet zo makkelijk is,” aldus de Gildemeester. “Deze prijswinnaars zijn echte toppers.”

De 1e plaats
Eerder vielen de broers Paul en Ton van Echte Bakker Koenen al in de prijzen. In 2007 werd een 1e prijs behaald en in 2009 zijn ze derde geworden. Waar Paul altijd erg bezig was met het optimaliseren van het product probeerde Ton daar dan vervolgens zo veel mogelijk prijzen mee te winnen. Een gouden duo. “Vorig jaar is Ton op 21 oktober helaas plotseling overleden”, vertelt Paul. “We hebben daarom in 2010 niet meegedaan aan de competitie. Dit jaar hebben we alles in het werk gesteld om als ode aan Ton de beste oliebol te maken. Dat dit nu is gelukt, is echt geweldig! We hebben er met het hele team weer enorm hard voor gewerkt en dan is dit een prachtige bekroning.”

Het geheim van de winnaar
Behalve het recept, is het ook van doorslaggevend belang op welke manier de oliebollen gebakken worden. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, heeft Paul zijn bakkerij uitgebreid en in de aanbouw is drie weken terug een heuse oliebollen-bakinstallatie geplaatst. Die zorgt ervoor dat de oliebollen altijd onder dezelfde omstandigheden precies 7 ½ minuut in de olie blijven.

Echte Bakker Nijkamp, die de twee voorgaande jaren op 1e plaats eindigde is niet minder blij met de behaalde 2e plaats. “Natuurlijk is geweldig om twee jaar achter elkaar de 1e prijs te winnen, maar het is sowieso al een hele prestatie om in de top 3 terecht te komen. Dat we ook dit jaar weer hoog eindigen wil zeggen dat we in staat zijn om keer op keer een top product aan onze klanten in Holten en Zutphen te verkopen en daar staan we voor!”, aldus Martin Nijkamp.

De 3e plaats
Op een goede 3e prijs is Echte Bakker Eising geëindigd. Henk Baks en Herk-Jan Westerhof waren erg blij toen Chris Scholtens hen liet weten dat ze de 3e plaats hadden behaald. De prijs is voor hen niet alleen een leuke persoonlijke prestatie, maar het is ook voor het bakkersbedrijf goed nieuws. “Als je aan zo’n wedstrijd meedoet, dan doe je dat omdat je zelf wilt weten waar je staat ten opzichte van collega bakkers, maar met zo’n prijs kunnen klanten ook eens zien hoe goed we eigenlijk zijn. Je kunt van jezelf wel zeggen dat je goede kwaliteit biedt, maar als dat ondersteund wordt met een landelijke derde plaats, dan komt dan natuurlijk veel beter over,” aldus de trotse ondernemers met winkels in Wachtum, Hollandscheveld en Dalen.

Prijsuitreiking
Chris Scholtens zal de prijzen vrijdag 16 december persoonlijk overhandigen aan de winnaars. Ze krijgen een beker, een oorkonde en een promotiepakket van het Echte Bakkersgilde.

Altijd op de hoogte blijven?