Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Circulair kippenvoer kipster

Kipster brengt circulair voer voor hobbykippen op de markt. Nijsen Company maakt het uit de resstromen uit de voedselindustrie, zoals gebroken crackers, haverdoppen en overschotten uit bakkerijen. "Wat de consument niet bereikt en waar niets mis mee is, zit in dit voer", aldus Kipster.

Veel levensmiddelen gaan bij de productie om tal van redenen verloren: een spelfout op het etiket, te lang gebakken, een haperende snijmachine, enzovoort. Kipster geeft deze resten een nieuwe bestemming. Het mixen van de juiste resten tot een voedzaam en veilig kippenvoer was niet makkelijk. Vooral het borgen van kwaliteit bleek lastig. "Aan dit voer is vier jaar van ontwikkeling en experimenteren vooraf gegaan. De complexiteit van ogenschijnlijk eenvoudige recycling maakt dat het een wereldprimeur is."

Voedselverspilling

Het nieuwe voer vermindert voedselverspillen. Het gebruiken van reststromen van voedselproducenten en verwerkers betekent volgens Kipster dubbele milieuwinst. "Ten eerste zetten kippen afgewaardeerde levensmiddelen weer om in eieren. Ten tweede hoeven er geen gewassen geteeld te worden om kippenvoer te maken. In theorie kunnen we de hiervoor bestemde akkers weer teruggeven aan de weidevogels", aldus Kipster.

Vroeger scharrelden de kippen op het erf hun kostje bij elkaar. Etensresten van mensen vormden hierbij een belangrijke voedselbron. Dat het is gelukt om in onze gemechaniseerde, geautomatiseerde en geglobaliseerde tijd, met strenge wetgeving ten aanzien van voedselveiligheid, kringloopvoer voor kippen te produceren, noemt Kipster een doorbraak in de strijd tegen voedselverspilling.

Ruud Zanders - oprichter Kipster: “Door kippen hun oorspronkelijke rol in ons voedselsysteem terug te geven, helpen ze bij het opruimen van de rommel die mensen maken. Dat maakt het houden van kippen als huisdier nog aangenamer en nuttiger.”

Circulair Kippenvoer

Het circulaire kippenvoer is niet alleen bestemd voor hobby kippen. Ook de kippen van Kipster worden hiermee gevoerd. "Mede dankzij dit voer leggen deze ‘professionele’ kippen de eerste klimaatneutrale eieren ter wereld", besluit Kipster.

 

Lees ook
Gelderse bakkers zoeken naar oplossingen voor broodverspilling

Gelderse bakkers zoeken naar oplossingen voor broodverspilling

Gelderse bakkers en supermarktondernemers gaan op zoek naar oplossingen om broodverspilling te voorkomen. De ideeën worden meteen getest op de werkvloer. Het project is gestart door Stichting Samen tegen Voedselverspilling en provincie Gelderland.

Operazanger opent bakkerij

Operazanger opent bakkerij

Maurice Rommers was tenor en werkte als operazanger. Totdat de coronapandemie toesloeg. Hij besloot het roer om te gooien en zijn passie voor broodbakken te professionaliseren. In het pand van Metaal Kathedraal in Utrecht opende hij Bakkerij Amadeus.

‘Als je een droom hebt, moet je die achternagaan’

‘Als je een droom hebt, moet je die achternagaan’

Mike van Brenk (19) rondde dit voorjaar de opleiding Brood en Banket af aan het roc van Amsterdam en werkt sindsdien als bakker bij Banketbakkerij De Wijn in Koog aan de Zaan. Voor zover niets bijzonders. Wat dit verhaal uniek maakt? Van Brenk is nagenoeg blind. “Ik bak het brood helemaal op de tast.”