Cijfers & Trends 2009: nettowinsten onder druk

21 september 2010

In 2009 zijn in het gemengde bedrijf de omzet en de brutowinstmarge gestegen. Gemiddeld genomen nam de omzet in het banketbakkersbedrijf af, wel was daar ook sprake van een stijging van de brutomarge.

De loonkosten in het bakkersbedrijf zijn gestegen, mede een gevolg van cao-verhogingen in de loop van 2008. De nettowinst kwam in het gemengde bedrijf gemiddeld met zo’n € 4.000 onder druk te staan, in de banketbakkerij bedroeg de daling circa € 7.000. Dit blijkt uit de Cijfers & Trends 2009 van Beko.

Ook dit jaar staat het aantal aankopen onder druk, weet Beko. De gemiddelde besteding ligt wat hoger maar per saldo stijgen de omzetten niet of nauwelijks. De loonkosten zijn conform de cao dit jaar (twee keer) verhoogd. Ook andere kosten stijgen, zoals die van meel, bloem, chocolade, slagroom en boter.

Het is voor bakkers zaak te blijven calculeren en de prijzen waar nodig aan te passen, roept Beko op. Bij de bedrijfsresultaten gaat het vooral over ontwikkelingen van de omzet, brutowinst(marge) en personeelskosten en de samenhang daarin.

Altijd op de hoogte blijven?