Beter communiceren met jongeren in de bakkerij

29 augustus 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Sonia Nadales via Unsplash

Hoe krijgen we jongeren als nieuwe medewerkers in de bakkerijsector? En hoe houden we ze betrokken bij de bakkerij? Stichting Bakkracht werkt samen met jongerenspecialist Bureau Coen aan het aantrekkelijk maken van de bakkerijbranche voor jongeren. Om ervoor te zorgen dat zij zich op hun plek voelen tijdens hun stage of een baan, is nu een workshop jongerencommunicatie ontwikkeld.

Stichting Bakkracht werkt samen met Bureau Coen aan het imago van de bakkerijbranche en de instroom van jongeren in de sector. In dat verband heeft Bureau Coen in opdracht van Bakkracht het platform www.wereldvandebakkerij.nl ontwikkeld, om meer jongeren enthousiast te maken voor een bakkerijopleiding. Ook is er afgelopen voorjaar een social media-campagne gelanceerd, speciaal gericht op vmbo’ers. Dit najaar volgen er bovendien workshops jongerencommunicatie.

Concrete tips

“Boomers, oftewel mensen van zekere leeftijd, houden van eigen initiatief tonen en veel zelf ontdekken”, aldus Carla Zwierstra, directeur van Bakkracht. “Maar de nieuwe generatie arbeidskrachten heeft behoefte aan duidelijke instructies en gebaande paden. Dat staat behoorlijk haaks op elkaar, waardoor het risico op miscommunicatie groot is. De wereld verandert, dus de behoeftes van jongeren veranderen ook. Daar zullen wij op moeten inspelen, om jongeren aan te trekken en te behouden binnen onze sector.”

Door het vormgeven van praktische workshops over jongerencommunicatie wil Bakkracht ondernemers, leidinggevenden en praktijkopleiders in ambachtelijke en industriële bakkerijen leren zij hoe zij het beste met jongeren in hun bedrijf kunnen communiceren. “Op confronterende, herkenbare en humoristische wijze leer je begrijpen wat je concreet kunt doen om jongeren aan te spreken”, aldus Zwierstra. “Dat begint al tijdens een sollicitatiegesprek of bij de verwachtingen rondom hun eerste dag op de stageplek of het werk. In de workshops worden concrete tips gegeven, die direct zijn toe te passen in de omgang met jongeren in een bakkerij. Bureau Coen praat regelmatig mét jongeren – en niet alleen óver jongeren. Daardoor weten de medewerkers precies wat er speelt.”

De workshops worden gekoppeld aan branchebijeenkomsten in 2023 en 2024. Ze kunnen ook op ROC’s en AOC’s worden uitgevoerd, met als doelgroep de praktijkbegeleiders. Voor meer informatie: info@bakkracht.nl.

Altijd op de hoogte blijven?