Bakkerij Paul Année sluit de deuren

3 juni 2015

AMSTERDAM - Na bijna 50 jaar sluit eigenaar Leo Wiener de deuren van Bakkerij Paul Année aan de Runstraat in Amsterdam. De reden is de concurrentie van de supermarkt en van collega-bakkers als het Vlaamsch Broodhuys.

Biologisch

In 1966 begon Paul Année in de Runstraat 25 met een bakkerij. In eerste instantie bakte hij de gebruikelijke broden en gebakjes, maar hij stapte na vijf jaar over op biologisch brood. In die jaren was dat een uitzondering en in de tijd van Provo en Kabouters vonden zijn broden meteen al grote aftrek. Hij ontwikkelde een broodrecept dat in alle jaren die volgden, is gehandhaafd.

Tweede bakkerij

Paul Année overleed eind jaren zeventig ten gevolge van een fietsongeluk, maar de medewerkers zetten de bakkerij in zijn stijl voort en de winkel behield zijn naam. In 1978 werd een tweede Bakkerij Paul Année gevestigd op het Bellamyplein. Deze bakkerij is onafhankelijk van de winkel in de Runstraat, maar verkoopt hetzelfde brood. De bakkerij is ondertussen verplaatst naar de Contactweg, maar de winkel staat nog steeds aan de Bellamystraat.

Terugloop

Een begin van de terugloop van de klandizie in de Runstraat, merkten de verkoopsters toen de bibliotheek zijn deuren sloot. En daarna liep de verkoop verder terug. De reden van de sluiting ligt in het feit dat op veel meer plaatsen (biologisch) brood te verkrijgen is, zoals bij supermarkten en collega-bakkers, en het veranderde beeld van de buurt. Vroeger konden de bewoners er al hun gewone boodschappen doen, terwijl er nu voornamelijk kledingwinkels zijn gekomen.

Altijd op de hoogte blijven?