Aptean publiceert trendrapport voor de voedings- en drankensector voor 2024

17 oktober 2023 Redactie Food
Onlangs publiceerde Aptean een trendrapport voor de Nederlandse en Belgische voedings- en drankensector voor 2024. “Cloudadoptie verhoogt de winstgevendheid in het licht van hogere bedrijfskosten en veranderende consumenteneisen”, aldus de wereldwijde leverancier van bedrijfskritische softwareoplossingen

Hogere bedrijfskosten en veranderende eisen en voorkeuren van consumenten worden door 50% van de voedingsmiddelen- en drankenbedrijven als de twee grootste zorgen beschouwd. De overstap naar in de cloud gehoste oplossingen ontpopt zich als een cruciaal pad om de winst te beschermen in het licht van hogere bedrijfskosten. Degenen die de overstap hebben gemaakt, verwachten dat hun winst in 2023 11% hoger zal zijn dan de verwachte winsten van degenen die afhankelijk zijn van on-premise oplossingen.

Digitale transformatie

Voor voedingsbedrijven die een meer alomvattende digitale transformatie willen benutten, onderscheiden business intelligence (BI)-toepassingen zich als de beste weg naar het verkrijgen van betere zichtbaarheid, nauwkeurigheid en toegang tot bedrijfsgegevens, die allemaal van cruciaal belang zijn voor het vermogen van een organisatie om zich aan te passen aan de veranderende consumentenvraag. Met dat doel voor ogen is 45% van de voedings- en drankenbedrijven van plan om in 2024 te investeren in BI-oplossingen.

Automatisering en cloudadoptie

“De voedingsmiddelen- en drankenindustrie heeft de afgelopen jaren een ongekende ontwrichting ervaren en 2023 was daarop geen uitzondering”, zegt Duane George, General Manager, EMEA en APAC, bij Aptean. “Terwijl voedingsbedrijven blijven omgaan met inflatie, stijgende materiaalprijzen en hogere bedrijfskosten, beseffen ze dat ze zich moeten aanpassen om concurrerend te blijven. Automatisering en cloudadoptie zijn cruciale transformatiestappen om de groei in de huidige marktomstandigheden te stimuleren.”

Conclusies

Naast de impact van automatisering en cloudadoptie toont het onderzoek ook:

  • Hoe voedingsbedrijven hun activiteiten optimaliseren om verstoringen in de supply chain te overwinnen
  • Waarom economische doelstellingen een business case voor duurzaamheid creëren
  • Hoe de toenemende vraag naar zichtbaarheid in data de investeringen in BI-tools en AI-technologie stimuleert

Het onderzoek

Aptean en onderzoeksbureau B2B International voerden het onderzoek in augustus 2023 uit. De uitkomsten kwamen van meer dan 100 zakelijke besluitvormers bij voedselproductie- en distributiebedrijven in Nederland en België. Het onderzoek identificeerde vijf belangrijke trends die de voedings- en drankenindustrie in 2024 vorm zullen geven. Aptean’s 2024 Trendrapport voor de voedings- en drankensector voor Nederland en België is te downloaden op de website.

 

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?