Reconnect

10 november 2015

Ook dit jaar ben ik weer naar de Food Inspiration Day geweest. Een evenement waar ik altijd veel inspiratie op doe. Ik bruis na zo’n dag van de ideeën. Dit keer stond het event in het teken van ‘Reconnect’. De strekking hiervan is dat mensen zichzelf hebben verloren in winstbejag. Zij zijn door financiële prikkels uit elkaar gedreven. Hierdoor is het directe contact verwaarloosd.

Daar ben ik het mee eens. Alles sneller, efficiënter, groter en beter zit in onze cultuur. Dat gebeurt ook in de bakkerijbranche. Van ondefinieerbare grondstoffen wordt zo snel en efficiënt mogelijk brood gemaakt. Gelukkig zie je de laatste jaren wel een duidelijke ommekeer. Er is weer meer aandacht voor herkomst en ambacht.

Brood is natuurlijk het ideale middel om te verbinden. Brood staat synoniem voor telers, boeren, seizoenen en de natuur. Samen eten, delen, koken en genieten van brood.

Er zijn veel nieuwe broodinitiatieven. In grote steden zie je nieuwe bakkerswinkeltjes openen. Deze winkeltjes dragen zeker bij aan een nieuwe broodbeleving. Het zijn de voorlopers van de reconnectors in onze bakkerijbranche. Zij vertellen het verhaal van écht brood. Zij gebruiken foodtrucks en staan op festivals. Wat een mooi perspectief voor de ambachtelijke bakker!

Het is aan de ambachtelijke bakker om dit verhaal verder te vertalen in het eigen winkelconcept. Breng deze verbinding ook tot stand en vertel jouw verhaal aan jouw klanten. Waar komt het graan vandaan? Met welke boer werk je? Wat zijn de seizoenproducten?

Brood als verbinding. Een mooi thema voor de komende feestdagen. Een tijd waarin klanten meer de tijd nemen voor echt lekkere producten en vaker een bezoek brengen aan de bakker. Word ook reconnector!

Veel succes!

Altijd op de hoogte blijven?