“Bliep”, zei de meelzak

16 maart 2016

Ze is bijna 90. Geboren in Amsterdam in 1926. Net als de eerste HEMA. Ze heeft in haar leven veel ontwikkelingen gezien. We stapten over van gaslicht op ledlampjes, van paardentram op zelfrijdende auto, van telegrafie op Whatsapp.

Sinds kort heeft ze thuis wifi voor haar tablet en kijkt ze André Rieu op YouTube. Ze heeft Facebook. En skypet met haar zoon in China. Je vraagt je af, hoe lang het duurt voor ze met een drone haar koffie met 3d-geprint koekje uit de keuken haalt. Mijn schoonmoeder.

Nieuwe technologieën volgen elkaar steeds sneller op. Er zitten al bijna meer simkaarten in andere apparaten dan in telefoons. Na de stoommachine, massaproductie en informatietechnologie staan we aan de vooravond van de 4e industriële revolutie.

Een technologische revolutie, die onze maatschappij en economie met ongekende snelheid ingrijpend verandert. Een revolutie met grote impact op bijna elke sector in elk land, volgens de internationale denktank World Economic Forum in januari. De CEO van Microsoft suggereerde er, dat in 2025 mobiele telefoons in ons hoofd worden geïmplanteerd, dat we 3d-geprinte organen krijgen en kleding met sensoren. Een andere CEO stelt: “Digitaal is de belangrijkste reden, waarom iets meer dan de helft van de bedrijven op de Fortune 500 is verdwenen sinds 2000.”

Deze revolutie verandert ons wonen, werken, samenleven en consumptiegedrag. Straks is alles met elkaar verbonden: het Internet of Things. Je winkelschappen, etalage, verlichting, verpakking en zelfs de meelzak zijn dan verbonden met internet. En ze informeren, reageren of activeren iets op eigen houtje.

Het roept vragen op. Wat betekent het voor onze bakkerijsector, voor privacy en vrijheid van handelen? Wie het weet mag het zeggen. Ik zie één optie: omarmen. Met ogen en oren wijd open. Want vechten tegen windmolens win je niet.

  • Met gefascineerde groet,
  • Hanno Spanninga

Altijd op de hoogte blijven?