Hoe Computerprogramma's en Apps Bakkerijen Transformeren

11 september 2023 partner content

BEDRIJFSINFORMATIE | Bakkerijen zijn al eeuwenlang de bron van vers gebakken brood, gebak en andere lekkernijen. Het is bij uitstek een beroepsgroep waar mensen een romantisch beeld bij hebben. Een bakker die midden in de nacht opstaat om brood te gaan bakken en die dat allemaal nog met de hand afrekent. Maar in de moderne wereld van vandaag kunnen bakkerijen niet meer alleen op traditionele methoden vertrouwen om succesvol te zijn. Technologie is een belangrijk onderdeel van de bakkerijsector en maakt het bakkers eenvoudiger om hun werk te stroomlijnen en het beste brood te bakken. We vertellen je meer over vier soorten software en apps die bakkerijen het leven makkelijker maken.

Kassasystemen

Een efficiënt kassasysteem is cruciaal voor elke winkel, ook voor een bakkerij. Hier kan je veel meer mee dan alleen maar een bestelling van een klant afrekenen. Zo is een kassasysteem bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor voorraadbeheer. Het systeem waarschuwt wanneer bepaalde producten bijna op zijn, zodat hier tijdig op kan worden ingespeeld. Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om van je klanten hun klantgegevens en koopgeschiedenis bij te houden. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een gerichte marketingcampagne op te zetten en klantenloyaliteit te stimuleren. Een kassasysteem maakt automatisch gedetailleerde verkooprapporten en analyses, aan de hand waarvan jij je bedrijfsstrategie aanpast. Vaak heeft een kassa voor bakkerijen ook een mobiele app, waarmee je zelfs onderweg je verkoopgegevens bekijkt en beheert, waar je ook bent.

Systemen voor efficiënte personeelsplanning

Personeelsplanning is voor elk bedrijf een uitdaging, net zo goed voor veel bakkerijen. Dit is vooral het geval als het gaat om het beheren van wisselende werktijden en vakanties. Met een personeelsplanner maak je eenvoudig roosters en pas je deze ook weer aan. Het systeem houdt rekening met beschikbaarheid van personeel en regelt daarnaast automatisch overuren en vakantiedagen. Ook maakt een dergelijk programma het mogelijk voor je mensen om hun werktijden eenvoudig te registreren via een app. Zo heb jij de beschikking over nauwkeurige gegevens voor de loonadministratie en naleving van de arbeidswetten.

Apps voor receptbeheer

De meeste bakkers weten precies hoe ze bepaalde soorten brood of gebak moeten bakken. Toch is het ook handig om de recepten hiervoor overzichtelijk bij elkaar te hebben. Er zijn meerdere apps die dit mogelijk maken. Hiermee sla je eenvoudig alle recepten van jouw bakkerij op. Wel zo handig als je er zelf een keer niet bent en een vervanger op exact dezelfde manier brood en zoetigheden wil maken voor je vaste klanten. Vaak staan er in deze apps voor receptenbeheer ook standaard al heel veel recepten. Geen verkeerde manier om inspiratie op te doen voor nieuwe producten die jij in je bakkerij kan verkopen. Vaak wordt er dan door de app ook meteen uitgerekend hoeveel het maken van een bepaald recept kost.

Automatisch taken beheren

Ook voor het organiseren van taken zijn meerdere apps en programma's beschikbaar. Zo heeft iedereen altijd goed zicht op wat er van hem of haar wordt verwacht in jouw bakkerij. En, je weet ook meteen zelf welke taken jouw medewerkers allemaal uit kunnen voeren. Gelijk ook handig om de voortgang van diverse taken goed in de gaten te houden.

Conclusie

Computerprogramma's en apps maken het leven van een bakker een stuk eenvoudiger. Het maakt hierbij niet uit of je een kleine, ambachtelijke bakkerij runt of een grotere onderneming bestiert. Met deze software breng jij je bakkerij naar nieuwe hoogten en ben je jouw klanten nog beter van dienst. We raden je dan ook van harte aan om je eens te oriënteren op het gebied van de verschillende mogelijkheden.

Altijd op de hoogte blijven?